БХРТ напушта удружење медијске индустрије

Управни одбор Радио-телевизије БиХ одлучио је да напусти Удружење медијске индустрије (УМИ) и да покрене оснивање нове асоцијације, потврдили су чланови Управе овог јавног емитера. Ова тема могла би се наћи у сриједу на дневном реду Одбора Јавног РТВ система, након чега ће бити познати ставови о изласку из УМИ-ја и остала два емитера, Радио-телевизије […]

среда, 2 марта, 2011 / 07:54

Управни одбор Радио-телевизије БиХ одлучио је да напусти Удружење медијске индустрије (УМИ) и да покрене оснивање нове асоцијације, потврдили су чланови Управе овог јавног емитера.

Ова тема могла би се наћи у сриједу на дневном реду Одбора Јавног РТВ система, након чега ће бити познати ставови о изласку из УМИ-ја и остала два емитера, Радио-телевизије Републике Српске и РТВ Федерације БиХ, пишу "Независне новине" у сутрашњем броју.

Лист наводи да Аднан Билал, шеф маркетинга РТВ ФБиХ, који је на челу УМИ-ја, није био доступан за коментар.

Члан УО БХРТ Никола Деретић рекао је да руководство УМИ-ја никада није испоштовало закључке да буде расписан међународни тендер и проведена ревизија истраживања гледаности коју проводи Агенција "Мареко индекс Босниа".

Из БХРТ-а раније су изнијели низ примједаба на истраживање гледаности које проводи агенција "Мареко", а примједбе су имали и из ТВ ОБН, док је Билал одбацио ове примједбе и најавио ревизију.

Према подацима БХРТ-а, они плаћају највећу цијену истраживања гледаности у годишењем износу од 131.358 КМ, док РТРС и ФТВ плаћају по 65.679 КМ. "Пинк БХ" и "Мрежа плус" плаћају по 94.936 КМ, а остале чланице још мање.

У међувремену, распала се првобитна поставка "Мреже плус" након што су НТВ "Хајат" и Алтернативна телевизија основале Агенцију за комуникације и рекламу "Програм плус".

УО БХРТ-а на сједници одржаној у понедјељак одлучио је да се о измјенама систематизације радних мјеста изјашњава на наредној сједници која ће бити одржана за 15 дана. Према овој систематизацији, запосленима би се и даље одбијао одређени проценат од плате ако немају одговарајућу стручну спрему. Из Самосталног синдиката радника јавних РТВ сервиса БиХ упозорили су да је одбијање од плате у супротности са законом, али ни синдикалци немају јединствен став у вези с тим.Оставите одговор