БХ произвођачи губе и на домаћем тржишту

Босанскохерцеговачки произвођачи у властитој земљи губе тржишну утакмицу од стране конкуренције, па због тога у ресорним министарствима намјеравају трговце да обавежу да на полицама изложе минимално 50 одсто домаћих артикала.

четвртак, фебруар 10, 2011 / 22:32

Босанскохерцеговачки произвођачи у властитој земљи губе тржишну утакмицу од стране конкуренције, па због тога у ресорним министарствима намјеравају трговце да обавежу да на полицама изложе минимално 50 одсто домаћих артикала.

Међутим, таква замисао већ је наишла на проблеме, јер се процјењује да домаће фирме не могу произвести богат спектар произода којима би у натполовичном односу попуниле боље снабдјевене трговине.

Ентитетске владе, ипак, мијењају законе како би помогле предузећима у БиХ. Тако ће у Федерацији БиХ /ФБиХ/ трговине чија је површина већа од 1 000 метара квадратних на својим полицама највјероватније морати да имају минимално половину производа насталих у БиХ, наводе "Независне новине".

Ђула Ђукић, помоћник министра трговине ФБиХ, рекла је да је Закон о унутрашњој трговини овог ентитета донесен прошле године, те да се тренутно припрема његова имплементација. "Потребно је дефинисати који су то домаћи производи и произвођачи. У току је мониторнинг о стању тржишта по овом питању", прецизирала је Ђукићева.

Она сматра да је овај закон могуће провести, иако трговци оцјењеју да је он дискриминаторски, јер важи само за трговине површине веће од 1 000 квадрата, које би сваког мјесеца морале доказивати да у свом асортиману имају 50 одсто робе из БиХ.

"Управо зато осмишљавамо приједлог да се ова одредба прошири на све трговине, али прије тога треба доћи до података колико и којих домаћих производа има на тржишту БиХ, јер ако их нема довољно, не може се захтијевати да их у радњама буде 50 одсто", навела је Ђукићева и додала да ће изузеци можда бити направљени за робу која се у БиХ не производи у довољним количинама.

Слично размишљају и у ресорном министарству у РС, гдје истичу да ће се Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о трговини РС у марту и априлу наћи пред Владом РС и Народном скупштином РС.

"Биће утврђене обавезе трговачких ланаца да у свом асортиману имају најмање 50 одсто артикала домаће производње, а рок за имплементацију ће бити прецизиран законом", наводе из Министарства трговине и туризма РС.

(СРНА)Оставите одговор