Без "Сејдић-Финци" рјешења нема напретка

БиХ дужна је испоштовати пресуду Европског суда за људска права у случају "Сејдић и Финци" да би било омогућено даље приближавање земље ЕУ, речено је на конференцији посвећеној провођењу ове пресуде, коју су заједнички организовали Фондација "Конрад Аденауер" и уставноправне комисије домова Парламентарне скупштине БиХ. Директорица представништва Фондације "Конрад Аденауер" у БиХ Сабина Волкнер упозорила […]

четвртак, 13 октобра, 2011 / 17:35

БиХ дужна је испоштовати пресуду Европског суда за људска права у случају "Сејдић и Финци" да би било омогућено даље приближавање земље ЕУ, речено је на конференцији посвећеној провођењу ове пресуде, коју су заједнички организовали Фондација "Конрад Аденауер" и уставноправне комисије домова Парламентарне скупштине БиХ.

Директорица представништва Фондације "Конрад Аденауер" у БиХ Сабина Волкнер упозорила је да је немогуће да БиХ оствари било какав напредак ка ЕУ без провођења ове пресуде.

"И у извјештају о напретку БиХ је критикована што није провела пресуду", подсјетила је Волкнер, док је директорица Канцеларије Савјета Европе у БиХ Мери Ен Хенеси истакла да Савјет Европе интересује искључиво испуњење пресуде Европског суда за људска права, а не покушаји да се то учини.

Она је поручила да дискриминација не смије бити дио Устава БиХ и да сви грађани треба да буду равноправни без обзира на етничку, родну или страначку припадност.

"Савјет Европе ће наставити давати подршку и помоћ у провођењу ове пресуде и свих других задатака који су пред БиХ, али се не може очекивати да ће ова помоћ бити вјечна", нагласила је Хенеси.

Некадашњи њемачки министар и високи представник за БиХ Кристијан Шварц-Шилинг рекао је да радом парламентарне комисија која је формирана са задатком да проведе пресуду суда у Стразбуру не треба да буде обухваћено ни више, али ни мање од онога што пресуда третира.

Дозвољавајући могућност да Комисија процијени да ли требати продужити рок за њен рад Шварц-Шилинг је рекао да је случај "Сејдић и Финци" само један од бројних случајева кршења људских права у БиХ.

"Предлажем да се након провођења ове одлуке направи листа других приоритета у вези са стањем људских права како би она била усклађена са повељом ЕУ о стању о људским правима и другим критеријума које БиХ мора задовољити да би напредовала на еворпском путу", закључио је Шварц-Шилинг.

Он је поручио да питање провођења пресуде "Сејдић и Финци" треба да ријеше иннституције БиХ, док међународна заједница треба само да помогне.

"У демократији је потребно чути и глас мањине", рекао је један од подносилаца тужбе против БиХ Јакоб Финци, који сматра проблематичним закључак да је за рад парламентарне комисије потребно присуство свих чланова, а за одлучивање консензус.

Задовољавајуће рјешење за провођење пресуде Финци види у промјени Устава како би се отворила врата свим народима да конкуришу за мјесто у Предсједништво и Дому народа, за који је рекао да не би требало да представља народе него ентитете.

"Да ли ће неко бити изабран или не то је ствар демократске процедуре", закључио је Финци, док Дерво Сејдић, други подносилац тужбе, сматра да дати рокови не остављају мјеста оптимизму да ће Комисија урадити посао због којег је формирана.

Сејдић не вјерује да у БиХ постоји политичка воља да се ово питање ријеши, а своје незадовољство формирањем Комисије изразио је тако што је на конференцији, одржаној у сали Парламентарне скупштине БиХ, поцијепао закључак о њеном формирању.

Више учесника конференције истакло је да у расправу о овом питању треба да буду укључени, осим парламентараца, представници мањина, цивилног друштва, експерти те надлежних институција.

Такође је речено да ће процјену онога што уради Комисија извршити Комитет министара Савјета Европе, Европски суд за људска права те Венецијанска комисија.

Представник СДС у парламентарној комисији за провођење пресуде у предмету "Сејдић и Финци" Борислав Бојић поручио је данас да је рјешење у овом случају могуће само ако се Комисија буде држала предмета пресуде.

Он је истакао да представници Републике Српске (РС) у Комисији неће дозволити проширивање садржаја уставних промјена.

"Немамо намјеру да удовољимо амбицијама појединих страна у БиХ, већ и јавно исказаним, да се прошири садржај уставних промјена", рекао је Бојић новинарима у Сарајеву након конститутивне сједнице Комисије.

У раду конференције учествовали су представници Парламентарне скупштине и других институција БиХ, међу којима и Централне изборне комисије, као и представници бројних међународних институција присутних у БиХ.

На основу закључака Представничког и Дома народа Парламентарне скупштине БиХ данас је у Сарајеву конституисана Привремена парламентарна комисија за провођење пресуде Сејдић и Финци.

У раду комисије учествоваће представници свих 13 парламентарних странака.

Задатак Привремене комисије биће да, у складу с пресудом Европског суда за људска права, припреми приједлоге амандмана на Устав БиХ као и Приједлог закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ те да их посредством овлаштеног предлагача достави у парламентарну процедуру.

Рок за припрему приједлога амандмана на Устав БиХ је 30. новембар, а за припрему Приједлога закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ 31. децембар.