Без Русије осудили одлуку о референдуму!

Амбасадори Управног одбора Савјета за провођење мира, без Русије, најоштрије су осудили одлуку Народне скупштине Републике Српске о расписивању референдума о Суду и Тужилаштву БиХ и истакли да одлучно подржавају правосудне институције на нивоу БиХ. "Оштро осуђујемо сваки покушај подривања ових институција или довођења у питање њихове легитимности. Нећемо дозволити да се такви покушаји остваре", […]

петак, 15 априла, 2011 / 18:45

Амбасадори Управног одбора Савјета за провођење мира, без Русије, најоштрије су осудили одлуку Народне скупштине Републике Српске о расписивању референдума о Суду и Тужилаштву БиХ и истакли да одлучно подржавају правосудне институције на нивоу БиХ.

"Оштро осуђујемо сваки покушај подривања ових институција или довођења у питање њихове легитимности. Нећемо дозволити да се такви покушаји остваре", наведено је у изјави амбасадора ПИК-а којој се није прикључила Русија.

Амбасадори УО ПИК-а тврде да ће ови покушаји подрити владавину закона, због чега су у супротности са Дејтонским споразумом. Они су додали да ауторитет високог представника, укључујући кориштење извршних овлаштења, има чврст правни основ у Дејтонском споразуму и одговарајућим резолуцијама Савјета безбједности УН.

Ефикасне и независне државне правосудне институције основни су услов за европске и евроатлантске интеграције, а званичници који подривају правосудне институције на државном нивоу наносе штету потенцијалу БиХ за приступање ЕУ, упозорили су амбасадори.

"Наглашавамо да је ефикасан, независан и непристрасан правосудни систем од темељног значаја за владавину закона, што је суштински елемент функционалног демократског друштва", додаје се у изјави.

Управни одбор ПИК-а поздравио је благовремену изјаву коју је дала висока представница ЕУ за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон о овом питању, укључујући и њен позив политичким лидерима да не подривају напредак који је остварен до сада, те да своје бојазни ријеше путем одговарајућих институционалних канала.

"Уставни суд БиХ, који је и сам дејтонска институција, је експлицитно и недвосмислено подржао уставност државног суда", наведено је у изјави амбасадора.

Амбасадори ПИК-а констатовали су да је парламент БиХ усвојио законе о Суду БиХ 2002. године и о Тужилаштву БиХ 2003. године, те да ниједан посланик из оба ентитета није гласао против ових закона. Они су подсјетили да, у складу са Дејтоном, ентитети имају обавезу да потпуно поштују Устав БиХ и одлуке институција БиХ.

Амбасадори су позвали све стране да подрже институције БиХ и владавину права у интересу грађана, наводећи да би све стране требало да раде на јачању правосудних институција, а не подривању њихове ефикасности и јурисдикције.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је 13. априла одлуку о расписивању референдума у РС на којем би грађани требало да се изјасне да ли подржавају наметнуте законе високог представника у БиХ, посебно о Суду и Тужилаштву БиХ, те њихову неуставну верификацију у парламенту БиХ.0 КОМЕНТАРА

 1. Ови о нама другачије не умију разговарати, такав им је наступ свуда ван својих торова, а кад смо ми пустили све низ воду и одрекли се свега, онда нас поново овај пајац додик враћа њима на таргет!

 2. ,,Оштро осуђујемо сваки покушај подривања ових институција или довођења у питање њихове легитимности.“
  ВРХУНАЦ. Молим да се на ово скрене пажња. Дакле забрањује се референдум као највише демократско средство за провјеру и успостављање легитимитета, јер доводи у питање легитимитет. КО НИЈЕ ЗА ДЕМОКРАТИЈУ И ЉУДСКА ПРАВА ОДМАХ ГА ТРЕБА УБИТИ, ето то је та прича. Не смије се у народу провјеравати легитимитет! БРАВО!!! Ово је врхунац лудила…

 3. @mentor

  Nije problem u referendumu koji i jeste osnovno demokratsko pravo ali nacin na koji se koristi to pravo. Pa ne moze jedan entitet odlucivati ni na koji nacin o pitanjima koja se mogu rijesavati samo na drzavnom nivou. Moguc je jedino referendum o pitanjima koja su u nadleznosti entiteta a ne o pitanjima koja su u nadleznosti drzave

  Ovo je jedan veliki nonsens. Pa sta ocekivati slijedece; da se u federaciji raspise referendum o ukidanju Republike Srpske. Nadam se da nece u drugom BiH entitetu krenuti ovim putem propasti i raspipanja i onako malo novca koji bi se mogao na bolji nacin iskoristiti

 4. @rihadu Sud i Tuzilasto BiH se financiraju od entitetskog novca, pravo naroda RS je da odlucuje kome ce davati novac i zasto. Ako narod odluci da ne zeli vise podrzavati te institucije onda neka je Federacija sama financira ako je mogucnosti.

  Sa druge strane RS se ne financira od FBiH tako da taj referendum ne bi imao smisla tu si u pravu.

Оставите одговор