Без провођења одлуке "Сејдић-Финци" нема кандидатуре

Кандидатура БиХ за чланство ЕУ неће бити прихваћена без провођења одлуке Суда за људска права у Стразбуру у случају "Сејдић- Финци". Кандидатура БиХ за чланство ЕУ неће бити прихваћена без провођења одлуке Суда за људска права у Стразбуру у случају "Сејдић- Финци", изјавила је шеф Одјељења за БиХ у Генералној дирекцији за проширење Европске комисије […]

четвртак, 16 децембра, 2010 / 14:14

Кандидатура БиХ за чланство ЕУ неће бити прихваћена без провођења одлуке Суда за људска права у Стразбуру у случају "Сејдић- Финци".

Кандидатура БиХ за чланство ЕУ неће бити прихваћена без провођења одлуке Суда за људска права у Стразбуру у случају "Сејдић- Финци", изјавила је шеф Одјељења за БиХ у Генералној дирекцији за проширење Европске комисије Паола Пампалони.

Она је упозорила да је БиХ због унутрашњих проблема и непостизања договора неповратно изгубила много новца из европских фондова, а уједно је и једина земља у региону која није аплицирала за чланство у ЕУ.

"Ситуација је таква да немамо довољно реформи које би омогућиле вјеродостојну апликацију за чланство коју би разматрао Савјет ЕУ", рекла је Паола Пампалони за "Независне новине".

Она је навела да 5,4 милиона евра кроз фондове чека, јер БиХ није остварила напредак у постављању структуре ИПА фондова за рурални развој, додајући да је ЕУ одвојила 4,3 милиона евра за попис, али без закона о попису на државном нивоу постоји ризик да тај новац буде изгубљен.

Пампалони је рекла да је ЕУ одобрила повољан кредит од 100 милиона евра за подршку буџетима, од чега је 30 милиона предвиђено за РС, 60 милиона за Федерацију БиХ и 10 милиона евра за државни ниво. Предуслов за исплату прве транше од 50 милиона евра је договор о глобалном фискалном оквиру, међутим договор о буџету на државном нивоу за 2011. годину још није постигнут.Оставите одговор