Без договора са Кфором, српски лидери призивају Тадића

Jучерашњи састанак челника четири општине са сjевера Косова с високим званичницима Кфора и Еулекса, на којем је постојала могућност за изналажење рjешења за вишемjесечну кризу на сjеверу Косова, прошао је без договора. Наиме, српски лидери – Крстимир Пантић (Косовска Митровица), Драгиша Миловић (Звечан), Славиша Ристић (Зубин Поток) и Бранко Нинић (Лепосавић) – поновили су захтјев […]

недеља, 23 октобра, 2011 / 08:22

Jучерашњи састанак челника четири општине са сjевера Косова с високим званичницима Кфора и Еулекса, на којем је постојала могућност за изналажење рjешења за вишемjесечну кризу на сjеверу Косова, прошао је без договора.

Наиме, српски лидери – Крстимир Пантић (Косовска Митровица), Драгиша Миловић (Звечан), Славиша Ристић (Зубин Поток) и Бранко Нинић (Лепосавић) – поновили су захтјев да Еулекс „не асистира у превозу албанских цариника и пограничне полиције на административне прелазе Брњак и Јариње” на шта им је Ерхард Древс, главнокомандујући Кфора за Космет, узвратио да тражи „безусловну слободу кретања за војну и цивилну међународну мисију – Кфор и Еулекс”.

– Вишемјесечни проблем и криза на сјеверу Косова мора се подићи на виши ниво, јер рјешавање овог проблема није у ингеренцији четири предсједника општина, па ћемо зато затражити хитан састанак с Борисом Тадићем да чујемо његово виђење ове ситуације. Истакли смо званичницима Кфора и Еулекса да се овај проблем не може ријешити силом и насиљем, већ да је потребан разговор и договор. Очекујемо да нас Тадић што хитније прими, а замолили смо Древса да не покушава на силу да уклони барикаде, што нам он није гарантовао. Остаје нам да вјерујемо да ипак неће доћи до разбијања барикада – казао је Драгиша Миловић, предсједник општине Звечан, на импровизованој конференцији за новинаре у Косовском Митровици, испред зграде „Европске куће” у овом граду, након састанка који је трајао више од два сата.

Како је Миловић казао, Еулекс је имао само један захтјев, а то је, као што је и Древс нагласио, безусловна слобода кретања. На питање новинара „Политике” који је био коментар званичника Еулекса на захтјев српских лидера да мисија ЕУ на Косову престане с транспортом албанских цариника и пограничне полиције, Миловић је рекао да од шефа Еулекса није добио одговор на то, као ни на друга питања.

По обраћању српских представника, новинарима се обратио и Гзавије Бо де Марњак, шеф Еулекса, наводећи да је ова мисија „позитивно одговорила на захтјев српских лидера да се састану а вођен је веома добар и искрен разговор”.

– Ниједна страна није била у позицији да преговара о неком рјешењу, али смо размијенили наше позиције. Тражили смо слободу кретања, а инсистирао сам да у оквиру мандата који има Кфор, а то је слобода кретања за све, и нашој мисији буде дозвољен несметан пролаз – кратко је казао Де Марњак, без могућности да му новинари поставе било које питање.

Од јучерашњег састанка очекивало се, судећи по реакцијама Срба, бар „неки помак” у изналажењу скоро тромјесечне кризе. По свој прилици, одговор ће морати да буде донесен у Београду, од стране предсједника Републике Србије, мада Срби са сјевера нису одушевљени изјавама које ових дана стижу са Андрићевог вијенца.

Јучерашњи дан на сјеверу Косова протекао је мирно након веома напете и неизвјесне ноћи, када су припадници мароканског Кфора, у петак увече. Нешто прије поноћи, кренули у разбијање барикада у мјесту званом Дудин крш, у чему их је онемогућило око 1.000 Срба који су се поставили као живи штит наспрам кордона до зуба наоружаних војника. Изузетна напета ситуација, у моментима је доведена до усијања, пошто су припадници Кфора преко мегафона тражили да се Срби повуку, спласнула је сат и по времена послије поноћи, када се конвој с мароканским војницима повукао ка Јужној Митровици. Разишли су се и Срби који су се по оглашавању сирена у Звечану окупили дошавши и из Сјеверне Митровице.

Истовремено када су марокански војници започели акцију на Дудином кршу, кренула је „офанзива” Кфора за деблокирање путних праваца преко Зупча и Јагњенице у Ибарском Колашину. Аустријски, њемачки и мађарски Кфор демонстрирали су силу од поноћи до раних јутарњих сати, али срећом није било инцидената ни употребе сузавца. Срби из Ибарског Колашина су, као и њихови сународници код Дудиног крша, пружали миран отпор, истрајавајући у својеврсној игри живаца, за коју тврде да ће се наставити све док се албански цариници не повуку са Брњака и Јариња.

———————————————————————————–

Кфор спречава Србе и да разговарају

Већ три дана на сјеверу Косова изузетно је слаб сигнал мобилне телефоније Теленора, Телекома и ВИП мреже, а провјерени извори тврде да је Кфор поставио „ометаче” како би спријечио несметану комуникацију Срба на сјеверу КиМ. Ово, иначе, није први пут да слабо функционишу везе на сјеверу Косова, а посебно је примијећено да су везе у прекиду након или уочи бурних догађаја и инцидентних ситуација. Има проблема и с интернет везама, а отежано је и функционисање фиксне телефоније.Оставите одговор