Без договора ДУИ и ВМРО, Македонија и даље без владе

Владајућа партија ВМРО-ДПМНЕ и албанска странка ДУИ нису постигле договор о формирању нове македонске владе, преноси МИА.

понедељак, 30 јануара, 2017 / 09:12

Владајућа партија ВМРО-ДПМНЕ и албанска странка ДУИ нису постигле договор о формирању нове македонске владе, преноси МИА.

У поноћ је истекао рок да мандатар и лидер ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски формира Владу.

„ВМРО-ДПМНЕ, заједно са коалицијом ’За бољу Македонију‘ као победник одржаних избора, на којима је добио највећу подршку грађана сматра да формирање владе треба да затвори политичку кризу, а не да је продужава. Сматрамо да су нови избори зрело рјешење“, пише у саопштењу ВМРО-ДПМНЕ.

Како се наводи, свако друго рјешење би довело до „нове кризе и проблема у ионако подијељеном друштву“.

„Очигледно неко жели да се занемари воља већине грађана Македоније и да се земља врати у нову неизвесну фазу њеног развоја“, наводи се у саопштењу.

Портпарол албанске странке Демократска унија за интеграцију (ДУИ) Бујар Османи изјавио је да се та странка није одлучила ни за једну од пет опција, што значи да се преговори о формирању нове македонске владе настављају.

Према његовим ријечима, тој странци је требало више времена јер су аргументи изнијети на састанку предсједништва те странке били доста јаки.

„Дебата на сједници била је корисна, конструктивна и добронамерна, како би се донијела најбоља и најздравија одлука за све грађане Македоније“, рекао је Османи.

Агенција МИА преноси да је ДУИ имала могућност да се опредијели за формирање коалиције са владајућом ВРМР-ДПМНЕ, са СДСМ или да формира широку коалицију, а међу опцијама је било да постане опозициона странка или да се иде на нове изборе.

Избори у Македонији одржани су 11. децембра, а коалиција ВМРО-ДПМНЕ освојила је 51 од 120 мандата, док је ДУИ освојила 10.

 Оставите одговор