11:56 Кино, а да ли Козара: Саопштење Драгана Милановића из 2022. против идејног рјешења Драшка Станивуковића из 2020. (ВИДЕО)11:48 Стевандић: Шмит даје крила бошњачком екстремизму   11:46 Специјално и паралелно: Љетна школа Универзитета умјетности из Београда - у западној српској престоници11:32 Дигитална доминација САД: Међународна унија за телекомуникације може постати америчка!11:08 Није задовољан: Најодговорнији за стање у судству (Халил Лагумџија) се просто нада11:04 Вучић из Ивањице: Ово је увезена криза, зато ми морамо бити јединствени11:01 Марко Ковач у преводу: Темељни споразум са СПЦ нас је довео на власт, неће нам је угрозити10:58 Кризни штаб због несташице воде у Бањој Луци - 90 одсто насеља није жедно10:54 Дачић: Савјет Европе тргује територијалним интегритетом Србије, а тобоже штити Украјински10:22 Цвијановићка други дан у Љубљани, на позив Савеза Срба Словеније

Беванда: Због Федерације пропао повољан аранжман са ММФ

Предсједавајући Савјета министара БиХ Вјекослав Беванда оптужио је Федерацију БиХ да је због ње пропао повољан стендбај-аранжман БиХ са Међународним монетарним фондом. “Тај нам је аранжман пропао због одлука ФБиХ и урушавања цијеле концепције која нам је доносила кредите Свјетске банке и Европске комисије од 100 милиона евра” – појаснио је Беванда. Он је подсјетио […]

уторак, 14 фебруара, 2012 / 09:30

Предсједавајући Савјета министара БиХ Вјекослав Беванда оптужио је Федерацију БиХ да је због ње пропао повољан стендбај-аранжман БиХ са Међународним монетарним фондом.

“Тај нам је аранжман пропао због одлука ФБиХ и урушавања цијеле концепције која нам је доносила кредите Свјетске банке и Европске комисије од 100 милиона евра” – појаснио је Беванда.

Он је подсјетио да је још као посланик у Парламенту ФБиХ тражио да буду објављени сви услови под којима је склопљен уговор са ММФ-ом да би се видјело да тај договор стоји и да би се видјело колико коштају авантуре у које се сада иде.

“Немамо јефтинијег новца од оног из ММФ-а. Зар није боље добити кредит са 1,3 одсто камате него новац плаћати са шест или седам одсто камате” – рекао је Беванда за данашњи “Дневни аваз”.

Он је истакао да и даље заговара наставак сарадње са ММФ-ом.

“Ускоро ћу на сједници Фискалног савјета покренути то питање, па ћемо видјети ко има какве ставове и зашто” – истакао је Беванда.

Према његовом мишљењу, дешавања у вези са буџетом БиХ за 2011. годину имала су одраза на кредитни рејтинг БиХ.

“То значи да је поскупио новац. Посљедично, економија у БиХ користиће скупљи новац. Друга ствар је што имамо новац, а не сервисирамо спољни дуг. То су двије штете” – нагласио је Беванда.

Наводећи да нови сазив Савјета министара БиХ има краткорочне и дугорочне планове, Беванда је рекао да ће се одмах кренути са израдом буџета за ову годину.

“Постоји увјерење да ћемо то успјети да урадимо до 31. марта како би могли почети да нормално функционишемо. Ако буде неких промјена у приходима и расходима увијек може бити направљен ребаланс буџета” – појаснио је Беванда.

Он сматра да БиХ може до јуна да поднесе апликацију за чланство у ЕУ, а до краја године постати кандидат за чланство.