Беванда обзнањује да зеленаши ММФ не дају паре прије избора

Министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда сматра да је тешко очекивати да ће Међународни монетарни фонд /ММФ/ прије општих избора донијети било какве одлуке у вези са трећом траншом аранжмана за БиХ.

субота, 8 септембра, 2018 / 14:10

Беванда је навео да ће у ММФ-у анализирати ефекте измјена закона у Републици Српској, којим се мијења пореска основица и повећавају лична примања, али и Закон о правима бораца у Федерацији БиХ.

"Када анализе измјена закона буду готове, знаће се даља судбина аранжмана с тим да су Министарство финансија и трезора и Савјет министара завршили свој дио обавеза у вези са `промисори нотом` на основу које се уплаћује транша", рекао је Беванда за "Глас Српске".

Говорећи о проблему поравнања код расподјеле прихода од индиретктних пореза међу ентитетима, Беванда каже да тужбе, пресуде и принудне наплате најбоље говоре да нема сагласности код расподјеле новца, а када има, она није потпуна и увијек остају нека отворена питања.

"Због привремених одлука о коефицијентима за расподјелу остаје простора за сумње да је неко закинут и да ће се ствари ријешити поравнањима. Ту су и сумње у обрачуне који произилазе из крајње потрошње. Непостизање сагласности ни код утврђивања привремених коефицијената за квартала раздобља ствара додатне тензије и резултат су тужбе међу ентитетима", истакао је Беванда.

Беванда је изразио бојазан да се у свему овоме не направи штета свима тако што ће уништити једну од најбољих и најпрофитабилнијих институција – Управу за индиректно опорезивање БиХ.

Коментаришући рад Савјета министара у овом мандату, Беванда је рекао да је могло и више и боље.Оставите одговор