Беванда: Криза није изненађење

Предсједавајући Савјета министара БиХ Вјекослав Беванда тврди да све што се дешава у Федерацији БиХ, укључујући и угрожавање исплате транше Међународног монетарног фонда /ММФ/, за њега није неочекивано, јер, како каже, ова катаклизма у ФБиХ траје предуго. "У свему томе нема концепта и визије како ријешити проблеме", рекао је Беванда Срни. Коментаришући ситуацију око процедуре […]

уторак, април 2, 2013 / 08:10

Предсједавајући Савјета министара БиХ Вјекослав Беванда тврди да све што се дешава у Федерацији БиХ, укључујући и угрожавање исплате транше Међународног монетарног фонда /ММФ/, за њега није неочекивано, јер, како каже, ова катаклизма у ФБиХ траје предуго.

"У свему томе нема концепта и визије како ријешити проблеме", рекао је Беванда Срни.

Коментаришући ситуацију око процедуре усвајања јединственог закона о повољнијем пензионисању у ФБиХ, што је услов ММФ-а за исплату наредне транше из стендбај-аранжмана са БиХ, Беванда је рекао да ММФ тражи уштеде на буџетским позицијама и да су за борачку популацију одређени габарити, али да је проблем у прерасподјели.

"Суштина је да је закон донесен уз консултације са само једном борачком компонентом, односно удружењима Армије БиХ и нормално је да су легални представници хрватског народа у Парламенту ФБиХ гласали против закона, али не и против аранжмана са ММФ-ом", истакао је Беванда.

Према његовим ријечима, недобијање наредне транше од ММФ-а неће угрозити Буџет БиХ, али хоће буџете Републике Српске и ФБиХ, јер та и средства од Свјетске банке иду буџетима ентитета.

"Република Српска је испунила све услове из стендбај-аранжмана са ММФ-ом, а проблем је поново у ФБиХ, гдје има пуно више проблема", нагласио је Беванда.

Упитан шта би одговорним у ФБиХ препоручио као могућу резервну варијанту уколико не дође до исплате транше ММФ-а, Беванда каже да не зна коме би било шта у ФБиХ препоручио, јер је проблем у томе што у у том ентитету нема са ким да разговара.Оставите одговор