Берлускони запријетио револуцијом ако буде ухапшен

Бивши италијански премијер Силвио Берлускони, који је изгубио парламентарни имунитет када је прошлог мjесеца избачен из Сената, рекао је данас да ће избити револуција ако он буде ухапшен и стављен иза решетака. Берлусконију (77) је одузето мјесто у Сенату након што је осуђен за утају пореза на четири године затвора, а та казна је преиначена […]

четвртак, 12 децембра, 2013 / 15:07

Бивши италијански премијер Силвио Берлускони, који је изгубио парламентарни имунитет када је прошлог мjесеца избачен из Сената, рекао је данас да ће избити револуција ако он буде ухапшен и стављен иза решетака.

Берлусконију (77) је одузето мјесто у Сенату након што је осуђен за утају пореза на четири године затвора, а та казна је преиначена у једногодишњу, коју ће медијски магнат, вјероватно, морати да издржава обављајући друштвено-користан рад, пренио је Ројтерс.

У интервју за француски радио „Ероп 1Е, упитан да ли се боји да ће бити ухапшен, он је одговорио: „Не, сигуран сам да они то не могу (да ураде), иначе ће у Италији избити револуција“.

Берлускони је изнио овај коментар усред хаотичне недјеље протеста и блокада путева широм Италије које је организовао покрет на челу са пољопривредницима и возачима камиона. Овај покрет, који окупља лабаво повезане различите групе незадовољних, гњеван је због тога што политичка класа не рјешава тешке економске проблеме земље, због којих је економија слабија него прије 10 година, а око 40 одсто младих је незапослено.

Берлускони, политичар и милијардер који је доминирао италијанском политиком током двије деценије, а сада је понижен избацивањем из Сената, јасно је ставио до знања да ће употријебити сва средства како би дестабилизовао коалициону владу премијера Енрика Лете. Берлускони је покушао да обори владу прије него што је гласањем избачен из парламента, али је, умјесто тога, подијелио своју сопствену странку, пошто су дисиденти подржали Лету у очувању политичке стабилности.

Лета је јуче обећао да ће Италију извести из „хаоса“, прије него што је доњи дом парламента изгласао повјерење његовој влади, и без Берлусконијеве подршке.

Пошто је остао без посланичког имунитета, сада је већа могућност да бивши премијер буде осуђен и у другим кривичним процесима у којима је оптужен за преступе који укључују политичко подмићивање.

Берлускони је, такође, уложио жалбу на пресуду којом је осуђен за злоупотребу службеног положаја и плаћање за секс са малољеткицом. Он тврди да су италијанске судије политички пристрасне и настројене против њега, да су извеле „државни удар“ и промијениле став народа тиме што су га осудиле за утају пореза.Оставите одговор