Бериша: Албанија на путу регионалне енергетске сила

Албански премијер Сали Бериша изјавио је да Албанија планира да изгради 443 нове хидроцентрале и тако постане регионална енергетска суперсила. На промоцији прве фазе обимног енергетског пројекта изградње хидроелектране "Аште" код Бушата на сјеверу земље, Бериша је рекао да је албанска Влада до сада издала 220 дозвола за изградњу хидроцентрала, од којих се на 36 […]

понедељак, 11 јула, 2011 / 12:17

Албански премијер Сали Бериша изјавио је да Албанија планира да изгради 443 нове хидроцентрале и тако постане регионална енергетска суперсила.

На промоцији прве фазе обимног енергетског пројекта изградње хидроелектране "Аште" код Бушата на сјеверу земље, Бериша је рекао да је албанска Влада до сада издала 220 дозвола за изградњу хидроцентрала, од којих се на 36 ради интензивно.

"Енергија је темељ свих темеља у развоју једне земље и представља покретачку снагу у свим областима", нагласио је Бериша.

У изградњу двије хидроцентрале "Аште један" и "Аште два" биће уложено 200 милиона евра, а реализацију пројекта прије годину дана почела је аустријска компанија "Вербунд" у сарадњи са електроенергетском корпорацијом "ЕВН".

Планирано је да први киловати у овим хидроелектранама буду произведени 2012. године.