Београд: Служена литургија за Карађорђевиће

Посмртни остаци кнеза Павла Карађорђевића, његове супруге Олге и сина Николе Карађорђевића пренијети су у Саборну цркву у Београду гдје ће бити изложени до петка. Ковчези са посмртним остацима стигли су испред Саборне цркве нешто прије 18 часова, а након интонирања химне "Боже правде" унијети су у цркву. Патријарх српски Иринеј служио је литургију и […]

четвртак, октобар 4, 2012 / 20:02

Посмртни остаци кнеза Павла Карађорђевића, његове супруге Олге и сина Николе Карађорђевића пренијети су у Саборну цркву у Београду гдје ће бити изложени до петка.

Ковчези са посмртним остацима стигли су испред Саборне цркве нешто прије 18 часова, а након интонирања химне "Боже правде" унијети су у цркву. Патријарх српски Иринеј служио је литургију и потом у обраћању поручио да је после седам деценија исправљена историјска неправда према кнезу који је био велики патриота.

После литургије коју је служио уз саслужење црквених великодостојника, патријарх је рекао да је, захваљујући новој влади, после седам деценија исправљена историјска неправда када су кнез Павле и његова породица проглашени издајницима. Он је додао да је она исправљена свечаном церемонијом преноса посмртних остатака у отаџбину и сахраном на Опленцу.

Говорећи о животу кнеза Павла, патријарх Иринеј је рекао је да су се најтежи ударци догодили 27. марта 1941. и када га је власт послератне Југославије прогласила издајником.

"Он је био веома велики патриота који је познавао политичке прилике у Европи, снагу Југославије, али и других великих сила у Европи који су доминирали њоме. Неки су међутим другачије мислили", рекао је патријарх.

Он је поручио да је ово велики дан за народ, Србију и грађане Београда јер су 36 година после смрти кнеза Павла његови остаци пренијети у нашу земљу.

Посебно је указао на значај који је догађају и његовом свечаном чину дала Влада Србије, чиме је показала да цијени и поштује значај династије Карађорђевића на чему им се, додао је патријарх, СПЦ захваљује.
 0 КОМЕНТАРА

 1. Овдје се ради још једна обмана српском народу!

  Поштујем увелико кнеза Павла, његову породицу, као и његову несебичну заслугу да Срби избјегну сасвим беспотребно страдање у 2WW, али док сад власти сахрањују њихове посмртне остатке, у исто вријеме одбацују и осуђују Ђенерала Дражу, Недића, Љотића и Николаја Велимировића!?

  Па то је потпуно конфузно, ‘ајде што смо као народ ушли у тај најбеспотребнији рат у нашој историји, на наговор поганих енглеза, већ што смо из тог рата изашли потпуно поражени!
  Без територија, са огромним жртвама, готово без народа у неким дијеловима земље, без Михаиловића, без Недића, без Љотића,….па шта је онда порука свега овог?

 2. rammstein

  Vidi se da nikada nisi odmakao dalje od Sokoca. Očigledno je da si obrazovanje sticao po ulicama i kafanama. Porediš časnog djenerala Dražu i Nikolaja Velimirovića sa Nedićem i Ljotićem. Raspitaj se ko su bili zboraši u II svetskom ratu i šta su uradili u Kragujevcu 1941 god.

 3. milan, 06.10.2012. 16:54:38

  ‘Ајде ти неписмена будало, распитај се прво гдје си мозак загубио па онда нешто питај!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *