Београд: Скуп подршке Јапану

БЕОГРАД – На Тргу Републике у Београду одржан је скуп подршке и захвалности народу Јапана, са којег су градоначелник Београда Драган Ђилас, јапански амбасадор у Србији Тошио Цунозаки и бројне личности из јавног живота упутили народу Јапана жеље за брз опоравак од посљедица разорног земљотреса и цунамија. "Јапанци су били толико коректни према нама и […]

недеља, 10 априла, 2011 / 19:15

БЕОГРАД – На Тргу Републике у Београду одржан је скуп подршке и захвалности народу Јапана, са којег су градоначелник Београда Драган Ђилас, јапански амбасадор у Србији Тошио Цунозаки и бројне личности из јавног живота упутили народу Јапана жеље за брз опоравак од посљедица разорног земљотреса и цунамија.

"Јапанци су били толико коректни према нама и толико су нам помагали да је ово најмање што можемо да урадимо, да им се одужимо", рекао је популарни пјевач Момчило Бајагић- Бајага.

Управник Атељеа 212 Кокан Младеновић рекао је да је скуп прилика да сви који се баве културом кажу "хвала" Јапану.

"Не верујем да ће Србија моћи финансијски да помогне, али је довољно да Јапанци знају да имају пријатеље", рекао је Младеновић.

На штандовима Црвеног крста постављене су кутије за добротворне новчане прилоге, а грађани ће моћи и да упишу поруке народу Јапана. Црвени крст Србије саопштио је раније да је из Србије у Јапан послато 1,6 милиона долара хуманитарне помоћи.

Средства која су уплатили грађани, институције, предузећа и компаније, у два наврата су пребачена на рачун јапанског Црвеног крста, који је саопштио да је финансијска помоћ сада најпотребнија.

Апелу за помоћ Јапану до 6. априла одазвало се 171 правно лице и велики број грађана, а сва три оператера мобилне телефоније – ВИП, "Теленор" и "Телеком" – примили су скоро 172.000 хуманитарних порука. Србија ја пета земља у свијету по помоћи Јапану.

Током скупа, који су организовали Град Београд и Српско-јапанско друштво "Београд-Токио", радници "Зеленила" и "Србијашума" бесплатно су Београђанима подијелили 1.001 садницу трешње.

Кад је подјела садница почела, грађани су појурили према аутобусима, газећи једни друге. Више грађана је повријеђено, а било је и туче и ударања, преносе београдски медији