Београд: Пресуда генералима не утиче на оптужбе за геноцид

БЕОГРАД – Пресуда Хашког трибунала хрватским генералима суштински не утиче на поступке пред Међународним судом правде у тужби и контратужби Хрватске и Србије, изјавио је академик Тибор Варади, бивши главни правни заступник Србије пред Међународним судом правде у Хагу, по тужби Хрватске против Србије. Варади је навео да пресуда Хашког трибунала показује да су за […]

среда, 20 априла, 2011 / 11:14

БЕОГРАД – Пресуда Хашког трибунала хрватским генералима суштински не утиче на поступке пред Међународним судом правде у тужби и контратужби Хрватске и Србије, изјавио је академик Тибор Варади, бивши главни правни заступник Србије пред Међународним судом правде у Хагу, по тужби Хрватске против Србије.

Варади је навео да пресуда Хашког трибунала показује да су за вријеме "Олује" почињена веома тешка кривична дјела, али напомиње да хрватски генерал Анте Готовина није осуђен за геноцид, а пред Међународним судом правде једино је геноцид релевантан, јер се његова надлежност простире само на кривично дјело геноцида.

"То значи да Међународни суд правде може да осуди било Србију по тужби Хрватске, било Хрватску по противтужби Србије, ако нађе да је почињено кривично дело геноцида, а не и ако нађе да су почињена тешка кривична дела против човечности, повреде хуманитарног права или нека друга тешка кривична дела", изјавио је Варади за београдски дневник "Данас".

Он је оцијенио да ни хрватска тужба, ни српска противтужба немају никакве шансе пред Међународним судом правде, јер Хашки трибунал није квалификовао као геноцид ниједно кривично дјело на територији Хрватске, било да су починиоци Срби или Хрвати.

Хашки суд 15. априла хрватске генерале Анту Готовину и Младена Маркача прогласио је кривим и осудио на казне затвора од 24 и 18 година затвора за учешће у удруженом злочиначком подухвату, чији је циљ током и након војне акције "Олуја" био да се присилно и трајно уклони српско становништво из Хрватске. Ивану Чермаку изречена је ослобођајућа пресудаОставите одговор