Београд: Изложба о споменику у Глини

Удружење Срба из Хрватске, заједно са Музејом жртава геноцида из Београда, организује изложбу под називом "Спомен-обиљежје у Глини – незавршени пројекат", поводом 70 година од покоља Срба у глинској цркви. "Посебна вриједност изложбе је у томе што ће први пут бити изложене три композиције, рад академског сликара мр Драгана Чубрића, укупне површине 54 метра квадратна, […]

петак, 9 септембра, 2011 / 10:57

Удружење Срба из Хрватске, заједно са Музејом жртава геноцида из Београда, организује изложбу под називом "Спомен-обиљежје у Глини – незавршени пројекат", поводом 70 година од покоља Срба у глинској цркви.

"Посебна вриједност изложбе је у томе што ће први пут бити изложене три композиције, рад академског сликара мр Драгана Чубрића, укупне површине 54 метра квадратна, које су требале послужити као предложак за мозаичке површине са крајњом намјером да буду постављене на Спомен-обиљежју у Глини", рекао је Срни генерални секретар Удружења Срба из Хрватске Милојко Будимир.

Осим ових композиција, у Глину није пренесена ни скулптура "Сјећање" рад вајарке Мирјане Јуришић, која се сада налази у Дому војске Србије у Београду.

Стравичан покољ над недужним цивилима Кордуна и Баније извршиле су усташе од 29. јула до 3. августа 1941. године у глинској цркви Рођења Пресвете Богородице. Послије тога су цркву до темеља порушили.

На том мјесту 1969. подигнут је Спомен-дом испред којег је тек 1995. године постављено спомен-обиљежје, а на Илиндан 1995. године парастос је служио блаженопочивши патријарх српски Павле.

Тек постављено обиљежје са именима идентификованих жртава било је доступно јавности само неколико дана.

Хрватска војска је у акцији "Олуја" демолирала, а затим уклонила спомен-обиљежје, а нова локална власт Спомен-дом преименовала у "Хрватски дом".

Тако су нестале и плоче с поименичним пописом 1 564 пострадале жртве у прољеће и љето 1941. године из Глине и њеног ширег подручја.

"Циљ изложбе је, осим да побуди сјећање, да јавност у Србији упозна са неразумним понашањем оних политичких структура и појединаца у Хрватској који још спречавају да се врати ранији назив Спомен-дома и изнова постави спомен-плоча", нагласио је Будимир.

У цркви Рођења Пресвете Богородице у Глини 29. и 30. јуна и 3. августа 1941. године почињен је масован злочин над цивилима који су били лажно доведени на покатоличење.

Изложба ће бити отворена вечерас у Галерији Историјског музеја Србије, Трг Николе Пашића 11 са почетком у 18.00 часова.