Бенисио дел Торо и Изабел Ипер гости фестивала Кустендорф

Гости петог Међународног филмског и музичког фестивала „Кустендорф”, који се одржава од 17. до 23. јануара на Мокрој Гори, биће оскаровац Бенисио дел Торо, француска глумица Изабел Ипер и режисери браћа Дарден (Белгија) и Ашгар Фархади (Иран), најавио је данас на конференцији за новинаре оснивач фестивала Емир Кустурица. Раније је најављено да ће у оквиру […]

уторак, децембар 27, 2011 / 16:56

Гости петог Међународног филмског и музичког фестивала „Кустендорф”, који се одржава од 17. до 23. јануара на Мокрој Гори, биће оскаровац Бенисио дел Торо, француска глумица Изабел Ипер и режисери браћа Дарден (Белгија) и Ашгар Фархади (Иран), најавио је данас на конференцији за новинаре оснивач фестивала Емир Кустурица.

Раније је најављено да ће у оквиру програма „Ретроспектива великана” бити приказани најзначајнији, сада већ култни, филмови двојице истакнутих редитеља Ким Ки-дука из Јужне Кореје и Нурија Билге Џејлана из Турске, који ће након пројекција одржати радионице за студенте.

Филм „Ариранг”, прошлогодишње остварење Ким Ки-дука, једног од највећих живих аутора и филм „Било једном у Анадолији” Нурија Билге Џејлана, незаобилазног режисера у сфери ауторског филма биће приказани у оквиру „Савремених теденција”, прецизирао је Кустурица.

Кустурица је рекао да ће се у такмичарском програму за Златно, Сребрно и Бронзано јаје од 300 пријављених такмичити 20 филмова младих аутора из Белгије, Велике Британије, Естоније, Италије, Канаде, Киргистана, Македоније, Мексика, Немачке, Пољске, Портругала, Русије, САД, Србије, Француске и Шпаније.

Оцењиваће их међународни жири, који чине иранска глумица Лејла Хатами, добитница Сребрног медведа за улогу у остварењу „Развод: Надер и Симин” Фархадија, француски продуцент Пјер Еделман и српски глумац и продуцент Зоран Цвијановић.

Награду за најбољу камеру „Вилко Филач” додијелиће свјетски познат директор фотографије Мартин Шец и прослављени српски мантажер и дизајнер звука Светолик Мића Зајц.

„Савремене тенденције” представиће и неке од најбољих филмова из продукције 2011. и њихове ауторе. На листи су Ашгар Фархади – „Развод: Надер и Симин”, награђен Златним медведом за најбољи филм на Берлинском филмском фестивалу, браћа Дарден – „Дечко са бициклом” (Гран при на Канском фестивалу), Андреас Дрезен – „Заустављен на путу”, Марђан Сатрапи и Винсент Пароно – „Пилетина са шљивама” и Фредерика Аспок – „Ван граница”.

Нови програм „Кустендорфа” под називом „Нови аутори” доноси прва дугометражна остварења аутора који, како је наведено, својим специфичним филмским језиком постепено освајају кинематографију.

Публика ће имати прилику да погледа откриће овогодишњег Канског фестивала – „Корпо Селесте” младе Алис Рорвахер о болном одрастању тринаестогодишње дјевојчице у италијанској провинцији у потпуности подређеној католочкој цркви, затим „Пеликан Никостратос” Оливијеа Орлеа са Кустурицом у главној улози, о дјечаку који је одлучио да кришом одгаја чудну птицу и филм Едуарда де Ангелиса „Прича о Моцарели” који на суптилан начин дочарава проблеме са којима се суочава један необичан произвођач сира.

Пратећи програм представиће три документарна остварења – „Балканска звезда” руског умјетника Андреја Глигорјева о Емиру Кустурици, „Црвенкапа” Зорана Таировића који на другачији начин говори о традицији и култури Рома и „Милена” Чарне Радоичић о поетици Милене Павловић-Барили.

Биће приказан и кратки филм Фредерике Аспок „Срећна сада” – најбољи студентски филм на Канском фестивалу 2004.

У музичком дијелу Кустендорфа наступиће Пелагеја из Русије, Розенберг трио (Холандија), Стрибор и Тровачи (Србија), Адам Стинга (Молдавија), Сонидо Гало Негро (Мексико) и Оркестар Бобана и Марка Марковића.

Кустурица је истакао да пету годину за редом покушавају да истрају у ширењу идеје о филму као култури и промовишу остварења која задовољавају критеријуме и публике и критичара.

Са фестивала ће, како је најављено, извјештавати 20 иностраних и 15 домаћих новинара, а министар културе, информисања и информационог друштва Предраг Марковић рекао је да ће Министарство културе подржати и пето издање „Кустендорфа”, као јасно концепиран и квалитетан фестивал. 0 КОМЕНТАРА

 1. И даће му. А ти и Вучина у Забелу на рапорт Легији!B-)B-)B-)
  Креативци и умјетници, градитељи и неимари, визионари и лидери отпора глобализаторској тиранији – њихово је будуће царство! Бенисио, Габријел Гарсија, сви који су играли и имају у срцима великог Чеа… Они су свјетло ви што издасте своје најрођеније до у девето кољено, што поједосте све чега се дочепасте, а што преоста, то запоганисте – ваше је да туцате камен, и копате јарак крај пута! А људи да вас по прсту кажују…:P

 2. Исправка: Гаел Гарсија…Бернал…
  Наравно, Вучини и његовим богоборцима, то име ништа и не значи, они знају за: Роналд,Тони,Дик,Бил, Мадлен,Хилари, Хашим, Рамуш…:D

 3. Божек,

  У Великој Србији постоје лијепи обичаји, Сланинијада у Качареву, Кобасицијада у Темерину, Чимбуријада у Зеници … , имамо и Кокијаду на Мећавнику гдје уз помоћ јужноамеричке коке сандинисти руше глобалистички поредак, уз топле камине, златиборску пршуту (говеђу, јер су ове године Турци главни гости) шумадијску љуту, башчаршијске ћевапе … и све то на рачун државе.

  Набијем им коку на орозов.

 4. „КОКАИНИЈАДА“ ако ћемо баш бити прецизни!B-)Не моРе се баш све римовати и штимовати са орозом и орозовим кљунчићем…

  И БАШ ТУ је забрањен приступ старом наркоману и психопати Вуку Манитом!!!? Мо’ш мислити!

  Па још сад кад прдну жути у чабар, па се Падињак напуни „невољним сужњем“! Има Емир – пардон Немања бесплатне радне снаге да крчи и уређује по цијелом Подрињу, не само по Тари…:D:D:D

  Што се оног камина у „Проклетој авлији“ тиче, изнад којег је Ге Варина слика, одох тамо за једно петнаест дана да „шједем“ са људима и попијем шумадијску љуту, а има и дуњеваче, она ми је „максуз по вољи“…

  А ти кукурику, ћући ту у магарећој и „набијај на орозов“ – на даљину, мислим, ДАЉИНСКИМ управљачем, ‘оћу рећи; асоцијативно… Ако разумијеш шта оћу да ти кажем!!!?:D:D:D

 5. Божек,

  Па жути му то и плаћају!!!

  Немања је стара проститутка, увијек је уз власт. Жути ће, хвала Богу, на Падињак, али неће бити Емирова радна снага. Емир ће своју радну снагу коначно морати плаћати из свог џепа.

  И то све зато што ће жути на Падињак, али неће наа власт доћи они којима се надаш јер ће се у Србији десити ПРЕОКРЕТ.

  А онда све на сто…

 6. Симо П. Ороз, 28.12.2011. 08:43:16

  Ајде, не кукуричи толико, знам да би волио са мном на ракију код Немање… 😀

  Повео бих ја тебе хорозе, нисам ја „супак“, али вјеруј, ако би ме укебали да сам увео иједног „вуковца“, не бих га мајци никад више ногом крочио горе на Мећавник!B-);)

 7. Simo, vidim tipican si srpski luzer, mislis da si veci i pametniji ako pljunes vislje. Kusta je zato idealna meta.
  Diskvalifikovao si se za svaku normalnu diskusiju. Ostaj u sopstvenom smradu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *