Бенетон повукао спорну фотомонтажу

Италијанска компанија "Бенетон" повукла је фотомонтажу из рекламне кампање на којој се папа Бенедикт Шеснаести љуби у уста са највишим египатским имамом шеиком Ахмедом ел-Тајебом, након осуде Ватикана, јавила је агенција Ројтерс. Ватикан је навео да је фотографија на којој се поглавар Римокатоличке цркве љуби са имамом каирске џамије Ал-Азхар "неприхватљива" провокација која представља напад […]

четвртак, 17 новембра, 2011 / 08:09

Италијанска компанија "Бенетон" повукла је фотомонтажу из рекламне кампање на којој се папа Бенедикт Шеснаести љуби у уста са највишим египатским имамом шеиком Ахмедом ел-Тајебом, након осуде Ватикана, јавила је агенција Ројтерс.

Ватикан је навео да је фотографија на којој се поглавар Римокатоличке цркве љуби са имамом каирске џамије Ал-Азхар "неприхватљива" провокација која представља напад на вјернике.

Портпарол Ватикана Федрико Ломбарди рекао је да кориштење лика папе у овој фотомонтажи неовлаштено и манипулативно, као и потпуно неприхватљиво и најавио могуће правне мјере против "Бенетона".

"Ово представља велико непоштовање папе, увреду осјећања вјерника и јасан примјер како рекламирање може прекршити основна правила поштовања људи како би се привукла пажња путем провокације", навео је Ломбарди у саопштењу.

Ватикан је истовремено упозорио да ће предузети мјере да заштити "имиџ папе", укључујући тужбу.

Бенетон је саопштио да је циљ његове "кампање против мржње", покренуте у сриједу, подстицање толеранције.

У кампањи "Бенетона" приказано је неколико политичких непријатеља како се љубе у уста, међу којима и амерички предсједник Барак Обама са венецуеланским колегом Угом Чавесом и израелски премијер Бењамин Нетањаху са палестинским лидером Махмудом Абасом.

Ова италијанска компанија и раније је покретала контроверзне рекламне кампање.

Најконтроверзнија је укључивала постер на коме се виде уплакани родитељи поред сина који умире од сиде.0 КОМЕНТАРА

  1. Тако то раде „Сионски мудраци“ !
    На мала врата убацују Антихристове постулате да буду општеприхваћени.
    И не бих се ја секирала што се папа сочно љуби, али знам да сам и ја „гоја“ кога ће сутра ти исти мудраци приморавати да нешто ненормално прихзватим као нормално.