Белмонду Златна палма за животно дjело

ПАРИЗ – Легенда француског филма Жан Пол Белмондо, који већ деценију не долази на Кански фестивал, чврсто је ријешен да се ове године појави на чувеној филмској смотри која ће се одржати од 11. до 22. маја. Након неколико позива, „Човек из Рија” је коначно пристао да дође на Кроазету 17. маја како би примио […]

четвртак, 31 марта, 2011 / 14:11

ПАРИЗ – Легенда француског филма Жан Пол Белмондо, који већ деценију не долази на Кански фестивал, чврсто је ријешен да се ове године појави на чувеној филмској смотри која ће се одржати од 11. до 22. маја.

Након неколико позива, „Човек из Рија” је коначно пристао да дође на Кроазету 17. маја како би примио почасну Златну палму, открива данас дневник Паризијен.

Дугогодишње одсуство славног глумца са фестивала последица је можданог удара који је доживио 2001. док је био на одмору на Корзици. Ипак, упркос свом великом успијеху, Белмондо ни раније није често долазио на Кански фестивал.

„У Кану сам био свега два пута. За ‘Moderato Cantabile’ Питера Брука са Жаном Моро 1960. када сам извиждан и за ‘Аферу Стависки’ Алена Ренеа 1974. када сам опет извиждан!”, објаснио је једном приликом Белмондо, када се заклео да га више тамо неће видјети.

Прије 10 година, „Бебел” је ипак дошао на фестивал након 24 године бојкота, али не због себе већ да би одао почаст редитељу Жерару Урију с којим је снимио „Ас асова”, један од својих највећих успијеха.

Ове године Кан ће бити на ногама у његову част што ће га, по изјавама његових блиских пријатеља, „јако усрећити”.

„Срећни смо што је прихватио да присуствује гала вечери у част његовог талента и каријере”, истиче се у саопштењу организатора фестивала.

„Својом широком палетом улога, личном харизмом, прецизношћу глуме, хумором и ноншаланцијом постао је, заједно са Жаном Габеном и Мишелом Симоном, један од највећих француских глумаца свих времена”, наводи се у саопштењу.