Белгијанац се укључује у конкуренцију гасовода

БРИСЕЛ – Мало познати белгијски бизнисмен Коен Мин изјавио је да се његова компанија припрема да постигне договор са Туркменистаном о компресованом природном гасу (ЦНГ), што би могло осујетити планове за пројекте гасовода "Набуко" ЕУ и руског "Јужног тока". У круговима ЕУ мало ко је чуо за 40-годишњег Белгијанца који је директор инжењерске компаније "Енекс" […]

уторак, октобар 12, 2010 / 15:27

БРИСЕЛ – Мало познати белгијски бизнисмен Коен Мин изјавио је да се његова компанија припрема да постигне договор са Туркменистаном о компресованом природном гасу (ЦНГ), што би могло осујетити планове за пројекте гасовода "Набуко" ЕУ и руског "Јужног тока".

У круговима ЕУ мало ко је чуо за 40-годишњег Белгијанца који је директор инжењерске компаније "Енекс" и обавља функцију почасног конзула Туркменситана у Белгији и ЕУ.

Он је за интернет-портал "ЕУобзервер" рекао да се "Енекс" и конзорцијум неименованих енергетских компанија из ЕУ припремају да током идућег мјесеца изнесу своју посљедњу понуду Ашгабату.

"Мислим да ћемо у новембру постићи споразум. Ако све буде текло по плану имаћемо приједлог за Туркменистан", рекао је Мин.

Директор "Енекса" је у веома доброј позицији како би знао какве су намјере Ашгабата јер има редовне телефонске контакте са замијеником премијера Туркменистана Јагшигелдијем Какајевим и министром иностраних послова Рашидом Мередовим.

Само у овој години имао је седам директних састанака са предсједником Гурбангулијем Бердимухамедовим. Минова компанија је у посљедњих неколико година испословала 430 милиона евра страних инвестиција у енергетски систем те државе.

Према пројекту ЦНГ предвиђено је пребацивање бродом између три и четири милијарде кубних метара туркменистанског гаса преко Каспијског мора у Азербејџан и потом преко гасовода Баку-Тбилиси-Ерзурум у Турску.

Још није познато ко ће изградити цјевоводну везу из Ерзурума на тржиште ЕУ, као ни да ли ће Туркменистан учествовати у транзитном конзорцијуму предвођеном "Енексом" или ће једноставно продавати гас на својој граници. Међутим, Мин планира да прве испоруке крену 2013. или 2014. године.

Аналитичари наводе да се Ашгабат неће сагласити са градњом нових цјевовода ка Туркменистану уколико буде изграђена веза ЦНГ.

Мин је нагласио да "наравно није намјера Туркменистана да буде конкуренција сопственом гасу" и да не вјерује да ће се Ашгабат сагласити са испоручењем гаса "Јужном току" или "Набуку".Оставите одговор