Белгија омогућила еутаназију за дјецу

Белгијски посланици усвојили су данас законски приједлог о праву на еутаназију смртно болесне дјеце, чиме је Белгија постала друга држава у свијету, послије Холандије, која ће омогућити дјеци да одлуче о крају свог живота. За закон, који је већ добио подршку у Сенату, гласала је већина посланика, њих 86, против су била 44, а 12 […]

четвртак, фебруар 13, 2014 / 18:40

Белгијски посланици усвојили су данас законски приједлог о праву на еутаназију смртно болесне дјеце, чиме је Белгија постала друга држава у свијету, послије Холандије, која ће омогућити дјеци да одлуче о крају свог живота.

За закон, који је већ добио подршку у Сенату, гласала је већина посланика, њих 86, против су била 44, а 12 је било уздржано.

Овај закон ступиће на снагу наредних седмица.

Белгија, традиционално католичка држава, постала је друга земља у свијету након Холандије која је одобрила, под стриктним околностима, еутаназију малољетника.

Закон ће омогућити малољетницима да затраже еутаназију уколико су смртно обољели, ако имају велике болове и уколико ниједна терапија не може да те болове умањи. Тај захтјев мораће прво да одобре љекари пацијента и његови родитељи.

Крајем прошле године белгијски Сенат гласао је за нови закон, који је прошао и Одбор за правосудна питања.

Белгија је увела еутаназију 2002. за особе старије од 18 година.

Сусједна Холандија већ дозвољава еутаназију за дјецу старију од 12 година, док белгијски закон не садржи старосну границу, али наводи да пацијент мора бити свјестан своје ситуације и да разумије значење захтјева за еутаназију.

Према садашњем закону, дјеца морају да пусте природу да "учини своје" или да чекају док не напуне 18 година када могу да затраже еутаназију.  Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *