21:03 Пламен зажган - почеле 32. љетне олимпијске игре у Токију21:00 Србија избацила листу земаља из којих се може ући са потврдом о вакцинацији + 70.000 евра за злато у Токију20:10 Кремљ против ОХР: Инцидент јасно потврђује потребу укидања страног старатељства20:06 Нисмо се тако договорили: Талибани се буне што их Американци бомбардују19:47 Ово се зове чојство и јунаштво: Милан Благојевић због Инцковог наметања закона поднио оставку на судијску функцију15:47 Суверениста Џафи поздравља одлуку страног тутора, а у саопштењу уз "геноцид" уопште не помиње Сребреницу15:41 ПДП: "Инцкова одлука изазват ће додатне тензије и бити кориштена за политичке обрачуне"15:35 Шаровић: Штета што у СБ УН није прошла иницијатива Кине и Русије за укидање ОХР15:19 УС позива на заједничку реакцију свих странака из Српске против Инцка15:12 Ђокић: Инцко се требао бавити извјештајем независне комисије

Белгија одобрила: Македонци од север могу во НАТО

Федерални парламент Белгије (читај Парламентарна скупштина БиХ, оп. Фронтала) ратификовао је Протокол о приступању Сјеверне Македоније у НАТО.

петак, 26 априла, 2019 / 11:34

Ово је саопштио белгијски министар спољних послова Дидије Рејндерс на свом Твитер налогу.

"Задовољство ми је да саопштим да је белгијски парламент одобрио закон којим се прихвата приступни протокол за Сјеверну Македонију у НАТО", написао је Рејндерс.

Предлог закона о приступању Сјеверне Македоније у Алијансу прије двије седмице одобрила је белгијска влада, преноси Тањуг.

Процедура у Белгији предвиђа да прво закон добије зелено свјетло од Државног савјета, односно Владе, чије мишлење иако није обавезујуће, веома је важно, а након тога слиједи одобрење парламента.

Регионални парламенти у Белгији нијесу укључени у тај процес, већ само федерални парламент.

Белгија је 12. држава чланица НАТО која је одобрила пријем Сјеверне Македоније у Алијансу.

Почетком априла протокол о приступању Сјеверне Македоније у НАТО ратификовали су парламенти у Пољској и Словачкој.

Прва држава која је ратификовала тај протокол била је Грчка, што је било један од услова за промјену уставног имена државе.

Након парламента у Атини, протокол је био ратификован у парламентима у Словенији, Албанији, Бугарској, Хрватској, Црној Гори, Румунији, Литванији, Данској, Пољској и Словачкој.

Након ратификације протокола у парламентима свих земаља чланица НАТО, Сјеверна Македонија ће постати пуноправна чланица са правом гласа.