Белгија одобрила: Македонци од север могу во НАТО

Федерални парламент Белгије (читај Парламентарна скупштина БиХ, оп. Фронтала) ратификовао је Протокол о приступању Сјеверне Македоније у НАТО.

петак, 26 априла, 2019 / 11:34

Ово је саопштио белгијски министар спољних послова Дидије Рејндерс на свом Твитер налогу.

"Задовољство ми је да саопштим да је белгијски парламент одобрио закон којим се прихвата приступни протокол за Сјеверну Македонију у НАТО", написао је Рејндерс.

Предлог закона о приступању Сјеверне Македоније у Алијансу прије двије седмице одобрила је белгијска влада, преноси Тањуг.

Процедура у Белгији предвиђа да прво закон добије зелено свјетло од Државног савјета, односно Владе, чије мишлење иако није обавезујуће, веома је важно, а након тога слиједи одобрење парламента.

Регионални парламенти у Белгији нијесу укључени у тај процес, већ само федерални парламент.

Белгија је 12. држава чланица НАТО која је одобрила пријем Сјеверне Македоније у Алијансу.

Почетком априла протокол о приступању Сјеверне Македоније у НАТО ратификовали су парламенти у Пољској и Словачкој.

Прва држава која је ратификовала тај протокол била је Грчка, што је било један од услова за промјену уставног имена државе.

Након парламента у Атини, протокол је био ратификован у парламентима у Словенији, Албанији, Бугарској, Хрватској, Црној Гори, Румунији, Литванији, Данској, Пољској и Словачкој.

Након ратификације протокола у парламентима свих земаља чланица НАТО, Сјеверна Македонија ће постати пуноправна чланица са правом гласа.