Бејрут: Осам мртвих у нападу, убијен обавјештајац

Најмање осам особа је погинуло, а 78 рањено у данашњој експлозији аутомобила-бомбе у источном дијелу Бејрута, јавила је либанска агенција АНИ. Агенција која се позива на податке цивилне одбране, прецизирала је да се експлозија догодила на 200 метара од канцеларије једне опозиционе хришћанске странке која је против режима сиријског предсједника Башара ал-Асада. Агенција Франс прес […]

петак, октобар 19, 2012 / 19:44

Најмање осам особа је погинуло, а 78 рањено у данашњој експлозији аутомобила-бомбе у источном дијелу Бејрута, јавила је либанска агенција АНИ.

Агенција која се позива на податке цивилне одбране, прецизирала је да се експлозија догодила на 200 метара од канцеларије једне опозиционе хришћанске странке која је против режима сиријског предсједника Башара ал-Асада.

Агенција Франс прес јавила је нешто раније да су разорене двије зграде у источном дијелу Бејрута, а да из једне која је у пламену, волонтери Црвеног крста извлаче рањене.

Ватрогасци и припадници цивилне одбране претражују рушевине у потрази за жртвама.

„Чули смо снажну експлозију. Осјетили смо како земља подрхтава”, каже један очевидац.

Либанске телевизије су приказале снимке уништених зграда и остатке угљенисаних возила.

Високи званичник либанске обавјештајне службе Висам ал-Хасан једна је од жртава убијених у данашњем нападу аутомобилом бомбом у центру Бејрута, саопштио је званичник владе.

Хасан је био близак Сааду Харирију, лидеру либанске опозиције и противнику режима у сусједној Сирији, а руководио је истрагом о убиству бившег премијера Рафика ал-Харирија.

Хасан, шеф обавјештајне службе Унутрашњих безбједносних снага (ИСФ) такође је водио недавну операцију разоткривања плана бомбашког напада, која је довела до хапшења либанског политичара повезаног са сиријским предсједником Башаром ел-Асадом.

Током истраге о убиству Харирија 2005. године, чији је био близак сарадник, Хасан је открио доказе који су указивали да су са убиством повезане сиријске и либанске проиранске шитске групе.

Хариријеве присталице оптужиле су Сирију, а затим и Хезболах за његово убиство, што су и једни и други негирали, пренио је Ројтерс.

Било је планирано да Хасан, крајем године, постане шеф ИСФ.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *