Бе-Ха корупција и њени причачи шупље приче

Корупција је један од највећих проблема бх. друштва. Закон о заштити лица која пријављују корупцију у институцијама Босне и Херцеговине ступио је на снагу крајем 2013. године. У протекле четири године статус заштићеног узбуњивача додијељен у 5 случајева

уторак, април 10, 2018 / 16:13

Од тада до данас, Агенција за превенцију корупције БиХ примила је 20 захтјева за додјелу статуса узбуњивача, а тај статус додијељен је у само 5 случајева. Показали су ово резултати истраживања Антикорупционе мреже организација цивилног друштва у БиХ – АЦЦОУНТ „Процјена утјецаја антикорупцијских прописа и праћење ефеката Закона о заштити лица која пријављују корупцију у институцијама Босне и Херцеговине“ које је провело Удружење ЈУСТИЦИА.

„Закон је донесен с циљем да се сузбије корупција у институцијама БиХ. С обзиром на мали број захтјева и додијељених статуса заштићених лица која пријављују корупцију, не може се говорити о успјешности овог законског прописа“ – истакао је Ервин Турбић, директор Удружења ЈУСТИЦИА, представљајући резултате анализе.

Истраживање је обухватило 60 институција државе Босне и Херцеговине. Међу осталим, показало је да 2 институције немају именовану особу као контакт тачку за сарадњу с АПИК-ом. Све институције имају успостављен систем за пријаву корупције, као и усвојене Правилнике о интерном пријављивању корупције, тако да је формално испоштована ова законска обавеза. Петнаест институција нема инсталирано сандуче за анонимне пријаве корупције, док је код оних који имају сандуче, у 9 институција оно покривено видео надзором, што онемогућује анонимну пријаву корупције од стране упосленика или грађана. Од укупног броја испитаника, 8 институција је у протеклом периоду имало пријаве корупције.

„Сви смо у БиХ свјесни да је корупција један од највећих проблема нашег друштва. Људи не смију да пријаве корупцију иако постоји Закон који их штити. Зато се АЦЦОУНТ бори за измјене и допуне овог Закона амандманима који ће пријавитељима корупције понудити бољу заштиту“ – истакла је Џенана Алађуз, директорица Фондације ИНФОХОУСЕ.

Владица Бабић из Агенције за превенцију корупције БиХ истакао је да је и у овом случају препрека чињеница да антикоруптивни закони нису усаглашени на ентитетским и на државном нивоу те у Брчко дистрикту.

Међу осталим, у препорукама је наведено да би се требао, у сарадњи с АПИК-ом, покушати утврдити тачан број подигнутих оптужница за корупцију у институцијама БиХ, број одбачених оптужница, број санкционисаних лица, као и број дисциплински санкционисаних лица од стране саме институције.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *