БДП: Најбрже расте у Сингапуру

Од свих земаља југоисточне Европе, Србија има најбоље прогнозе привредног раста од 1,9 посто за ову годину показали су данас објављени подаци америчке агенције Хавер аналитикс. Агенција је закључила да земље југоисточне Еуропе и бивше Југославије заостају у односу на средњу и источну Европу, чија економија оживљава, пренио је портал СЕЕбиз. Србија је, према предвиђеном […]

субота, новембар 6, 2010 / 16:23

Од свих земаља југоисточне Европе, Србија има најбоље прогнозе привредног раста од 1,9 посто за ову годину показали су данас објављени подаци америчке агенције Хавер аналитикс.

Агенција је закључила да земље југоисточне Еуропе и бивше Југославије заостају у односу на средњу и источну Европу, чија економија оживљава, пренио је портал СЕЕбиз.

Србија је, према предвиђеном расту бруто домаћег производа, на петом мјесту међу 15 анализираних земаља средње, источне и југоисточне Европе.

На првом мјесту се налази Русија с предвиђеним растом БДП за ову годину од 4,9 посто, слиједе Украјина (4,3), Словачка (3,9) и Пољска (3,2 посто).

Сингапур је апсолутни свјетски рекордер у првој половини 2010. године по расту БДП, с 10,3 посто – испред Кине и Индије, као и Турске која је евроазијска држава.

Бразил, са импресивним растом БДП од девет посто, једини од пет најбрже растућих економија свијета није с простора Азије.

У кризи је најгоре прошла Летонија, чији је пад БДП био чак 18 посто, док се за ову ову годину такође предвиђа пад, али од 1,9 процената.

Гора од ње ће, према прогнози Хавер аналитикса, бити само Румунија, са падом БДП за два посто.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *