Баумгартнер успјешно скочио из свемира

Екстремни спортиста Феликс Баумгартнер успјешно је скочио са висине од 39.068 метара и постао први човјек који је слободним падом пробио звучни зид. Четрдесеттрогодишњи Аустријанац је, такође, оборио рекорде у највишем лету балоном којим је управљао човјек и у најдужем слободном паду. Баумгартнер се после пада, који је трајао пет и по минута, приземљио у […]

понедељак, октобар 15, 2012 / 08:13

Екстремни спортиста Феликс Баумгартнер успјешно је скочио са висине од 39.068 метара и постао први човјек који је слободним падом пробио звучни зид.

Четрдесеттрогодишњи Аустријанац је, такође, оборио рекорде у највишем лету балоном којим је управљао човјек и у најдужем слободном паду.

Баумгартнер се после пада, који је трајао пет и по минута, приземљио у Розвелу у америчкој држави Нови Мексико.

У једном тренутку падобранац је изгубио контролу над падом, али је успио да се врати у првобитни положај.

Било је планирано да се скок изведе са висине од 36.580 метара, међутим, балон са капсулом у којој је био Баумгартнер је премашио ту висину.

Пројекат назван „Ред Бул Стратос” требало је да се одржи прије недељу дана, али је био одложен због јаког вјетра.

Директан пренос скока на интернет сајту Јутјуб пратило је око осам милиона посјетилаца.

"Осјећао сам се тако мали"

У првој изјави после историјског скока са 38.045 метара, Феликс Баумгартнер је рекао да му је велики терет пао с леђа.

Баумгартнер је у недељу у оквиру пројекта Ред Бул Стратос поставио три нова рекорда. Постао је први човек који је пробио звучни зид само у одијелу, извео је најбржи слободни пад од 1.342,8 км/х, имао је слободни пад са највеће висине и највиши лет балоном.

"Мислим да је терет од 20 тона пао са мојих рамена. За ово сам се припремао седам година. Чак и током овог дана, који је почео сјајно, десио се мали проблем. И када помислите да ћете морати да одустанете, када сте били спремни за све, а деси се проблем са визиром. Али, на крају сам одлучио да скочим и била је то права одлука“, рекао је Баумгартнер.

Баумгартнер је на почетку конференције за штампу истакао да ништа не би успио без свог тима.

"Не бих могао ово без тима, хвала свима што су допринијели остваривању мог сна", рекао је Аустријанац.

Човек који је ушао у историју рекао је да је најузбудљивији тренутак цијеле мисије био када је стајао "на крову свијета", а открио је и шта му је тада пролазило кроз главу.

"Стајао сам на врху свијета, понизан. Тада постанеш толико скроман, заиста не размишљаш о обарању рекорда. У том тренутку сам само размишљао о томе да се вратим жив. Не желиш да не погинеш пред својим родитељима и толиким људима. Помислио сам ‘Боже, немој сада да ме изнјевериш’", рекао је Баумгартнер.

Затим је новинарима поновио оно што је рекао непосредно прије скока: "Знам да цијели свијет гледа. Волио бих да сви могу да виде исто што и ја. Понекад мораш да одеш веома високо како би схватио колико си заиста мали."

Иако је сам скок изгледао рутински и био много бржи него што се очекивало, Аустријанцу се није баш тако чинило.

"Било је тешко, нисам мислио да ће бити толико тешко", рекао је Баумгартнер.

Јавност је осим о висини највише причала о пробијању звучног зида, али се Феликс тог тренутка ни не сјећа.

"Добро сам кренуо, имао сам одличну позицију, али сам почео да се окрећем неконтролисано, иако смо мислили да се то неће десити. Нисам знао шта да радим, био сам заробљен у одијелу, нисам осјећао ваздух, а приликом сваког окрета сам покушавао да се вратим у нормалан положај. У једном тренутку сам мислио да сам у великој опасности, окретање је постало жестоко, али сам одлучио да се борим и стабилизујем и успио сам, Нисам осјетио брзину звука, не знам када се то тачно десило, видјећемо из података које смо прикупили“, нагласио је Баумгартнер.

Баумгартнер је открио да је два пута био на ивици да одустане.

"Дјеловало је као да ћемо морати да обуставимо мисију. На нашој листи провјера је писало да ако не видиш ништа, не можеш из капсуле, а мени се визир маглио. Други пут сам био близу те одлуке када сам почео да се неконтролисано окрећем приликом пада. Постоји дугме које би избацило падобран и тако би се пад стабилизовао, али бих онда изгубио брзину", рекао је Баумгартнер.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор