Башир је сада најгори: За њега Милошевић обичан цвјећар

Међународна невладина организација "СтопБашир" објавила је спот у којем су особе које се доживљавају као најгори диктатори представљени као обичне занатлије у односу на Омара ал Башира, предсједника Судана. У споту који промовише петицију за заустављање злочина Баширове владе, или прецизније интервенцију ултраправедних и демократских САД, диктатори су представљени као обични људи и занатлије, уз […]

понедељак, 16 априла, 2012 / 16:27

Међународна невладина организација "СтопБашир" објавила је спот у којем су особе које се доживљавају као најгори диктатори представљени као обичне занатлије у односу на Омара ал Башира, предсједника Судана.

У споту који промовише петицију за заустављање злочина Баширове владе, или прецизније интервенцију ултраправедних и демократских САД, диктатори су представљени као обични људи и занатлије, уз поруку на крају: "Можете само да сањате, диктатори неће сами од себе престати да буду диктатори!"

Да нама буде занимљивије, мјесто се нашло и за Слободана Милошевића који је представљен као цвјећар. Адолфу Хитлеру је намијењена улога власника продавнице животиња, камбоџански диктатор Пол Пот је кројач, док је Садам Хусеин представљен као власник ресторана брзе хране.

НВО СтопБашир спотом жели да подстакне људе широм планете да потпишу петицију против убијања, клања и других монструозних активности које су Башир и његова војска и полиција починиле над цивилима у Дарфуру.

Судански предсjедник Омар ал-Башир оптужен је пред Међународним кривичним судом за геноцид, злочине против човечности и ратне злочине у Дарфуру.

Америка напала земљу која нема нафту?!

Ово је друга популарна кампања која осваја медијски простор. Прва је била акција "Невидљиве дјеце Уганде" Кони2012. Име је добила по имену вође Божје војске спаса која по Уганди ратује између осталог користећи дјецу војнике, са намјером да уведе религијску диктатуру.

Акција је наишла на невјероватан пријем, што због ужасних слика и злоупотребе дјеце, али и због симултане акције професионалних НВО акцијаша. Кони је за твитераше и остале интернет активисте постао проблем свих проблема, те је постао антипод Че Геваре: Не постоји артикал на који није наштампан његов лик и порука да се заустави. Илузорно је замишљати да је овакав публицитет могла добити акција иза које не стоје озбиљни медијски играчи, који ништа не раде мимо "националног интереса".

Слаби гласови су се чули о разним природним богатствима које у Уганди треба присвојити хуманом интервенцијом и уништењем лудог Конија. Мало се чуло и о злочинима и силовањима регуларне војске која се бори против Конија, а још мање о томе колико "Невидљива дјеца" од донација потроше на себе, а колико на конкретне пројекте. И колико су добри са злочинцима регуларне војске Уганде.

Лицемјеру, извади балван из свог ока

Интересантно да су диктатори само у земљама које не иду низ длаку америчког интереса. САД су подржавале или подржавају диктаторе Чада, Етиопије, Туркменистана, Узбекистана, Камеруна, Саудијске Арабије, као и мноштво хунти по Африци и Јужној Америци.

Ниједан од лидера ових земаља се није нашао у реклама попут ове или мноштва оних које праве потпуно независне и добродушне "невладине" организације. Или само упоредите колико сте чули вијести о сукобима о Сирији, гдје се руши руски савезник, а колико о Бахреину, гдје је диктатор амерички човјек. Да није трке Формуле 1, одавно би заборавили да се икакви сукоби дешавају у Бахреину.

Потпуно идентично ситуацији када САД приговарају Русији мањак демократије и ектремне полицијске методе, док у Русији људи слободно демонстрирају, а у Америци "окупаторима" Вол Стрита прскају сузавац у уста.0 КОМЕНТАРА

  1. Људи раде посао, и пролази им. Стално се прича како САД губе трку, како су све слабији, али они скоро на свим фронтовима бију противније. А имају много фронтова. Оно што је јуче била истина сутра неће бити, све како они кажу. Управо, толико је њихових савезника на овој листи. Најгоре је бити амерички пријатељ 🙂