Баш кад се спремају у Маховљане: Рајанеру због горива опао профит

Ирска нискотарифна авиокомпанија "Рајанер" саопштила је да јој је профит у првом кварталу умањен за више од петине усљед високих трошкова за гориво и зараде пилота.

понедељак, 23 јула, 2018 / 11:42

Профт послије плаћања пореза умањен је за 22 одсто, на 309,2 милиона евра у три мјесеца до јуна у поређењу са истим периодом прошле године.

"Рајанер" је ове седмице суочен са штрајковима појединих пилота и чланова кабинске посаде упркос напорима компаније у претходним мјесецима да повећа плате и побољша услове рада, пренио је АФП.

Компанија је објавила да су трошкови за плаћање запослених повећани за 43 одсто, првенствено због повећања плата пилота за 20 одсто, девет одсто више сати лета и општег повећања плата за три одсто за нелетачко особље.

Авиопревозник са сједиштем у Даблину наводи да су цијене нафте "значајно порасле са 50 долара за барел у ово доба прошле године на скоро 80 долара за барел".

Дио пилота из Ирске одржаће сутра трећи једнодневни штрајк, због чега је отказано 16 летова. За сриједу и четвртак, 25. и 26. јул, отказано је 600 летова у Европи због штрајка запослених у Шпанији, Португалији и Белгији.