Барозо: Грчка криза озбиљан проблем

Предсједник Европске комисије Жозе Мануел Барозо упозорио је данас да лидери еврозоне морају да ријеше грчку дужничку кризу или ће се "негативне посљедице" осјетити широм Европе и даље, те додао да је ситуација "веома озбиљна". Лидери земаља еврозоне сутра ће одржати ванредан самит у покушају да пронађу рјешење. "Нико не треба да гаји илузије: ситуације […]

среда, 20 јула, 2011 / 19:18

Предсједник Европске комисије Жозе Мануел Барозо упозорио је данас да лидери еврозоне морају да ријеше грчку дужничку кризу или ће се "негативне посљедице" осјетити широм Европе и даље, те додао да је ситуација "веома озбиљна".

Лидери земаља еврозоне сутра ће одржати ванредан самит у покушају да пронађу рјешење.

"Нико не треба да гаји илузије: ситуације је веома озбиљна. Неопходан је одговор, иначе ће се негативне посљедице осјетити у свим дијеловима Европе и даље", рекао је Барозо на конференцији за новинаре.

Он је додао да је минимум који мора да се оствари на самиту представљање јасних мјера које ће осигурати одрживост грчких јавних финансија, као и постизање веће флексибилности у исплати помоћи из постојећих фондова.

Њемачка канцеларка Ангела Меркел јуче је рекла да на ванредном самиту еврозоне не треба очекивати спектакуларне одлуке које ће тренутно ријешити дужничку кризу у Грчкој.

Она је изразила жељу да се приватни инвеститори укључе у исплату додатне помоћи Грчкој и олакшају услове за враћање зајмова које су раније дали тој земљи.