Барозо: БиХ треба да има европску будућност

Предсједник Европске комисије Жозе Мануел Барозо поручио је данас да је БиХ члан европске породице и да ова земља треба да има европску будућност. Барозо је након састанка са члановима Предсједништва БиХ у Сарајеву изјавио новинарима да је опредјељење ЕУ за европску будућност БиХ изузетно снажно и да у Комисији желе да се БиХ креће […]

петак, април 8, 2011 / 10:26

Предсједник Европске комисије Жозе Мануел Барозо поручио је данас да је БиХ члан европске породице и да ова земља треба да има европску будућност.

Барозо је након састанка са члановима Предсједништва БиХ у Сарајеву изјавио новинарима да је опредјељење ЕУ за европску будућност БиХ изузетно снажно и да у Комисији желе да се БиХ креће ка чланству у Унији.

"Изузетно је важно да БиХ не заостаје за земљама региона на том путу. Управо због тога треба своју судбину да узме у своје руке", нагласио је Барозо.

Он је додао да је током разговора са члановима Предсједништва још једном наглашено да је потребно да се виде одлучност, политичка одговорност, те дух и култура компромиса у БиХ.

"Ово је заједничка визија и заједничка жеља од највећег значаја за нас да се ради на реформама које су кључне за напредовање ка ЕУ", навео је Барозо.

Да би се реализовале неопходне реформе, он је навео потребу формирања власти на нивоу БиХ како би се рјешавали горући приоритети.

"БиХ није сама. Европска унија је у потпуности спремна да вам помогне ојачаним присуством не само политички него и финансијски", поручио је Барозо додајући да има повјерење у БиХ и њену европску будућност.

Чланови Предсједништва БиХ упознали су Бароза са резултатима које је земља постигла у посљедње вријеме.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Небојша Радмановић истакао је да ти резултати нису мали без обзира што "унутар БиХ нисмо задовољни темпом" којим земља напредује према европским интеграцијама.

"Заједнички и јединствен став свих нас у БиХ јест њен пут према ЕУ што су данас потврдили чланови Предсједништва у име свих грађана БиХ", навео је Радмановић.

Он је изразио увјерење да ће БиХ у току године урадити посао који ће БиХ довести до апликације за европски статус.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *