Барикаде остају али КФОР ће пролазити?

Завршен је састанак представника општина са сјевера Космета у Зубином Потоку, гдје су стигли преговарачи Кфора и Унмика.  Одборници скупштина четири општине са сјевера Косова донијели су на састанку у Зубином Потоку, заједничке закључке о ситуацији на сјеверу Космета. Слиједи састанак представника ових општина са замјеником шефа Унмика и замјеником команданта Кфора. Усвојено је шест […]

среда, 19 октобра, 2011 / 22:39

Завршен је састанак представника општина са сјевера Космета у Зубином Потоку, гдје су стигли преговарачи Кфора и Унмика.

 Одборници скупштина четири општине са сјевера Косова донијели су на састанку у Зубином Потоку, заједничке закључке о ситуацији на сјеверу Космета. Слиједи састанак представника ових општина са замјеником шефа Унмика и замјеником команданта Кфора.

Усвојено је шест закључака у којима се осуђује примјена насиља, тражи повратак преговора под окриље УН-а и наставак дијалога са Кфором.
У закључцима је наведено, да се одборници не слажу са тим да се реално стање мијења насилним путем и траже повратак на стање прије 25. јула.

Тражи се да се, под мандатом Савјета безбједности, спроведе независна истрага о догађајима на Јарињу.

Представници Срба не прихватају да се на сјеверу примењују договори Београда и Приштине, уз посредовање ЕУ, јер су "штетни по интересе српског народа". Срби траже да се договори врате под
окриље УН-а.

Одборници траже да Србија "опозове сагласност о распоређивању Еулекса на подручју Косова и Метохије", односно да се поново активира УНМИК цивилна мисија.
Захтијева се и да држава Србија и Савјет безбједности "осигурају повратак дијела српске војске и полиције и њихово почетно распоређивање на сјеверу КиМ".

Наводи се да су Срби из ових општина чврсто опредијељени да "опстану на том подручју у саставу Републике Србије".

У посљедњем закључку, предсједници општина се "задужују" да наставе разговоре са Кфором како би се пронашли начини са снабдијевање њихових војника.

Уочи састанка, начелник Косовскомитровачког округа Раденко Недељковић рекао је да су представници Срба са сјевера Космета у сталном контакту са предсједником Србије Борисом Тадићем.

– Имамо препоруку државног врха да не смијемо насједати на провокације, нити улазити у сукоб са Кфором и осталим међународним институцијама – нагласио је начелник.

Барикаде на магистралним путевима на сјеверу КиМ остају, али ће Кфору бити омогућено снабдијевање које ће контролисати грађани, објаснили су послије овог састанка представници српских општина.

Предсједник СО Зубин Поток Стеван Божовић изјавио је да усвојени закључци не значе уклањање барикада, већ само омогућавање снабдијевања војника Кфора.

– Овлашћујемо своје предсједнике општина да изнађују начин и могућност како да војници буду на вријеме обезбијеђени са свим потребним средствима – појаснио је Божовић.

Према његовим ријечима, тај пролаз војника ће контриолисати грађани, тако да ће барикаде остати, а то је јединствен став одборника.

Божовић је констатовао да су барикаде "наше средство борбе за наша права".

БЕЗ ДОГОВОРА О КРЕТАЊУ ЕУЛЕКСА

Састанак представника ових општина и Кфора завршен је данас без договора, јер су припадници међународних снага тражили да се слобода кретања омогући и Еулексу, зашта предсједници општина, како су рекли, нису имали мандат.

Представници Срба оцијенили су то као нови услов, за који, како су навели, нису добили овлашћења.

Предсједник општине Зубин Поток Драгиша Миловић појаснио је да су предсједници општина добили овлашћење да разговарају са Кфором о захтјеву генерала Ерхарда Древса да се Кфору омогући да снабдијева своје војнике и врши ротацију на административним прелазима.

– Замјеник команданта Кфора Луиф тражио је да се слобода кретања омогући и Еулексу – рекао је Миловић.

Он је додао да постоји могућност да се Еулексу обезбиједи слобода кретања ако врате косовске царинике и полицајце са прелаза.

Према његовим ријечима, одговор предстваника Еулекса био је да они немају мандат да врате косовске царинике у Приштину.

Миловић је нагласио да је постојала спремност српске стране да се омогући снабдијевање Кфора, те да су и даље спремни за договор, али да у овом тренутку није могуће слободно кретање за Еулекс.

Он је оцијенио и да би било лоше да се Кфор одлучи за насилну акцију, те да ће предсједници општина чинити све да до насиља не дође.

Мораћемо да останемо на барикадама, јер је то једина шанса да наставимо борбу. На њима је да одлуче – рекао је Миловић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *