Бардача: Много језера и још више птица

Трудимо се да не запоставимо ријеч и слику о нашим природним љепотама. Данас прочитајте о Бардачи.

недеља, јул 17, 2011 / 06:14

Непроцјењиво богатство Републике Српске представља већ надалеко позната Бардача, резерват природе са 11 језера, јединствен на овим просторима, ријетко подручје природе са колонијама заштићених птица мочварица, барском и воденом флором и фауном, које се развија и као рекреационо подручје.

Мочварно подручје Бардаче обухвата 11 језера и налази се на простору између десне обале ријеке Саве и лијеве обале ријеке Врбас. Представља веома осјетљив и важан екосистем. Овај резерват величине 670 хектара дом је за преко 100 врста птица. Биолошка разноликост Бардаче једна је од најважнијих еколошких вриједности.

Ова природна мочвара представља и значајно станиште бројних биљних и животињских врста, укључујући и ендемичне врсте, и позната је станица миграторних птица. На мочварно-барском подручју Бардаче регистровано је 178 врста птица (од којих двије врсте глобално угрожених врста птица, док се неке врсте гнијезде само на овом локалитету).

О значају и бројности птичијих врста које овдје обитавају, свједочи и чињеница да је 2. фебруара 2007. године, на Свјетски дан мочвара, Бардача проглашена рамсарским мјестом, односно Бардача је уврштена на листу мочварних подручја од медјународног значаја. Тиме је Босна и Херцеговина добила друго рамсарско мјесто, а прво у Републици Српској.

Преостала барска подручја у Европи веома су интересантна, данас већ веома заступљеној, групи туриста орјентисаних на еко-туризам. Зато је Бардача као специфичан природни феномен, поред Хутовог блата, врло значајан и нимало занемарљив туристички ресурс. Она је данас подручје остатака јединственог природног феномена и љепоте пејзажа. Ипак, може да привуче популацију свих старосних скупина и различитог нивоа образовања, јер може да пружи низ занимљивих активности на једном мјесту. Очуваност остатака природног амбијента и аутохтоно обликоване природе представља засигурно једну од најзначајнијих карактеристика туристичке понуде Бардаче. Карактеристични барски пејзаж Бардаче, са фрагментима јединствене природне вриједности као и специфичне наслијеђене навике становништва у односу на коришћење земљишта, специфичне су и готово уникатне у овом дијелу Европе.

Неки од садржаја, туристичких производа и услуга које Бардача може понудити су: спортско-рекреативни туризам, конгресни туризам, риболов, фотосафари, гастро понуда, стазе за шетњу, школе у природи, ђачке екскурзије, разне манифестације, викенд и камп насеља, научно-истраживачки центар, ликовно-еколошка колонија, сакупљање љековитог биља, идр.

Бардача такође посједује објекте за риболов, рекреацију и забаву. Можемо рећи да је подручје Бардаче природна лабораторија која представља научно-истраживачки, спортско-рекреативни и угоститељско-туристички центар.

На подручју Спортско-рекреативног центра Бардача, који заузима централни дио овог подручја, изграђен је мотел капацитета 50 лежаја са ресторан салом капацитета 400 мјеста, уређено је велико језеро за купање и терени за рекреацију и спорт. У непосредној близини мотела и базена налази се простор за камповање, површине је 3000 м², који се изнајмљује излетницима и камперима, како за једнодневи одмор тако и за вишедневни боравак.

На простору Бардаче изграђен је и научно-истраживачки центар који припада ПМФ-у Бања Лука. Објекат је намијењен студентима и професорима који се баве научно-истраживачким радом и има могућности за пружање услуга посматрања и изучавања биљака, птица, риба и дивљачи.

Више од 20 година на подручју Бардаче дјелује "Ликовно-еколошка колонија Бардача-Србац" која окупља велики број сликара, вајара и других умјетника са простора Балкана и шире. Као резултат рада ове познате колоније настало је преко 300 умјетнина различитих умјетничких техника, инспирисаних љепотом овог подручја и оплемењених исконским спојем природе и људског духа.

Све то на педесетак километара од Бање Луке.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор