Банкарски сектор у РС позитван за 40,9 милиона КМ

Банкарски сектор у Републици Српској /РС/ је на крају трећег тромјесјечја ове године остварио позитиван финансијски резултат од 40,9 милиона КМ, наводи се у извјештају Агенције за банкарство РС. У истом периоду прошле године банкарски сектор је имао губитак од 18,5 милиона КМ. Од десет банака у РС девет је оставрило позитиван резултат у пословању […]

четвртак, децембар 8, 2011 / 12:57

Банкарски сектор у Републици Српској /РС/ је на крају трећег тромјесјечја ове године остварио позитиван финансијски резултат од 40,9 милиона КМ, наводи се у извјештају Агенције за банкарство РС.

У истом периоду прошле године банкарски сектор је имао губитак од 18,5 милиона КМ.

Од десет банака у РС девет је оставрило позитиван резултат у пословању у укупном износу од 41,6 милиона КМ, а једна банка је остварила губитак од 65.000 КМ.

Закључно са 30.септембром, укупни приходи износе 342,2 милиона КМ са стопом раста од три одсто у односу на исти период прошле године.

Основни извори прихода банкарског сектора су приходи од камата и то су најстабилнији извори.

Приходи од камата износе 239,4 милиона КМ и чине 70 одсто укупних прихода са стопом раста од два одсто у односу исти прошлогодишњи период.

У структури ових прихода, највеће учешће је камата по кредитима које износе 214,6 милиона КМ.

Оперативни приходи износе 102,8 милиона КМ, гдје највећи дио у структури ових прихода од 39,3 милиона КМ чине приходи од платног промета.

Укупни расходи на крају трећег тромјесечја били су 297,8 милиона КМ и имају стопу пада од 14 одсто у односу на исти период прошле године.

Највећи дио од 143,9 милиона КМ чине оперативни расходи унутар којих су највећи дио односи на трошкове плата и доприноса у износу од 62,9 милиона КМ.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *