Банка Српске биће ликвидираана

Агенција за банкарство Републике Српске одузела је дозволу за рад Банци Српске и покренула поступак ликвидације, ексклузивно сазнаје пословни портал КАПИТАЛ.ба у Влади РС.  Од дана одузимања дозволе за рад, Банци Српске у привременој управи забрањује се да се бави банкарским дјелатносима из члана 87. Закона о банкама РС“, наведено је у Рјешењу Агенције. У […]

среда, мај 4, 2016 / 12:38

Агенција за банкарство Републике Српске одузела је дозволу за рад Банци Српске и покренула поступак ликвидације, ексклузивно сазнаје пословни портал КАПИТАЛ.ба у Влади РС.

 Од дана одузимања дозволе за рад, Банци Српске у привременој управи забрањује се да се бави банкарским дјелатносима из члана 87. Закона о банкама РС“, наведено је у Рјешењу Агенције.

У образложењу Рјешења које је у посједу КАПИТАЛ-а наведено је да је ликвидацију и одузимање дозволе Банци Српске предложио привремени управник банке Петар Мићић у извјештају који је доставио Агенцији 5. априла.

У извјештају привременог управника о финансијском стању и перспективи Банке Српске констатовано је да се финансијско стање банке не може побољшати у мјери да она испуни и одржава минималне услове капитала и стопу адекватности капитала прописане Законом о банкама РС.

Агенција се позива на констатацију Мићића да акционари нису испоштовали рок који је Агенција одредила за достављање коначног плана активности за спровођење неопходних мјера за отклањање неправилности у пословању банке и побољшање њеног финансијског стања са утврђеним роковима за спровођење тих активности.

„Привремени управник је у свом извјештају констатовао да је банка несолвентна и да постоје услови за одузимање дозволе за рад и покретање поступка ликвидације у њој“, стоји у образложењу Рјешења Агенције.

Дозвола за рад банци се одузима даном коначности овог Рјешења, које ће бити објављено и у Службеном гласнику РС.

Против овог Рјешења донесеног 27. априла Влада РС као власник банке може се уложити приговор Управном одбору Агенције до сутра, када истиче рок од осам дана за жалбу.

Јавни сектор изгубиће десетине милиона КМ

Укупни депозити у Банци Српске износе око 150 милиона марака, од чега су осигурани око 55 милиона марака. Након што и званично буде покренута ликвидација сигурно ће бити исплаћено 55 милиона КМ осигураних депозита, јер се ради у улозима грађана и фирми чији појединачни износи не прелазе 50.000 КМ и чију исплату гарантује Агенција за осигурање депозита БиХ.

Преосталих 95 милиона КМ који нису осигурани биће исплаћено у складу са расположивим новцем од наплате кредита и продаје имовине банке. Међу неосигураним депозитима највише је новца јавног сектора.

Директор Агенције за осигурање депозита БиХ Јосип Невестић рекао је данас за КАПИТАЛ да, према прелиминаним подацима, осигурани депозити износе око 55 милиона КМ, али да би се тачна цифра утврдила након што буде одузета дозвола за рад.

„Уколико Агенција и званично објави да се иде у ликвидацију, ми ћемо изаћи у јавност са тачним терминима и начинима исплате депозита. Али, и ми још увијек чекамо званично саопштење Агенције. Оно што могу рећи је да ће, ако банка оде у ликвидацију, осигурани депозити бити исплаћени у најкраћем могућем року“, нагласио је Невјестић.

Агенција за банкарство РС увела је привремену управу у Банку Српске 16. новембра прошле године због тога што није радила у складу са Законом о банкама РС и другим законским и подзаконским прописима. Од тада су и блокирани сви депозити у овој банци.

Привремени управник Банке Српске Петар Мићић данас није одговарао на телефонске позиве.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *