Банка Енглеске продавала злато које су нацисти похарали у Чехословачкој

"Банка Енглеске" била је умијешана у пребацивање и продају злата које су нацисти украли након окупације Чехословачке,преноси "Гардиан". Злато је 30-тих година 20. вијека било депоновано у Банци за међународна поравњања у Базелу (БИС), када се чехословачка влада нашла под растућом пријетњом Њемачке. Документи откривају појединости о захтјеву из марта 1939. за трансФер злата које […]

четвртак, 1 августа, 2013 / 10:01

"Банка Енглеске" била је умијешана у пребацивање и продају злата које су нацисти украли након окупације Чехословачке,преноси "Гардиан".

Злато је 30-тих година 20. вијека било депоновано у Банци за међународна поравњања у Базелу (БИС), када се чехословачка влада нашла под растућом пријетњом Њемачке.
Документи откривају појединости о захтјеву из марта 1939. за трансФер злата које је тада вриједило 5.6 милиона фунти с рачуна Чехословачке народне банке у БИС-у на рачун којим је управљала њемачка Рајхсбанк.

Злато вриједно четири милиона фунти пребачено је у банке у Белгији и Холандији, док је остатак продат у Лондону.

Документ говори о томе како је министар правосуђа сер Џон Симон питао гувернера Бaнке Енглеске Монтагу Нормана да ли банка држи чешко злато, два мјесеца након што су нацисти напали Чехословачку.

У документу се наводи: "Гувернер у одговору из 30. маја није одговорио на питање, него је рекао да је банка с времена на вријеме држала злато из БИС-а, не знајући је ли злато њено или власништво њених клијената. Према томе, нису могли рећи је ли злато припадало Чехословачкој народној банци".

Упркос забринутости Симона, у јуну исте године обављене су нове трансакције, тако што је продато злато вриједно 440.000 Фунти, а у САД пребачено злато у вриједности 420.000 Фунти.

Према документима, "радило се о злату које је у Лондон пребацила Рајхсбанк."

Рачун Банке, који неки сматрају најцрњом епизодом историји британске банке, објављен је у уторак у склопу дигитализације архиве ове банке.