Банка Америке губи повјерење клијената

У САД Бенк оф Америка губи на хиљаде клијената, а улагачи затварају своје рачуне и претварају новац у такозване кредитне савезе. Експерти истичу да дешавања пријете не само Бенк оф Америка, која се тешко обнавља послије кризе 2008. године, већ и другим кредитним организацијама Америке. Армија присталица покрета "Окупирај Вол-стрит" не само да излази на […]

среда, 9 новембра, 2011 / 12:28

У САД Бенк оф Америка губи на хиљаде клијената, а улагачи затварају своје рачуне и претварају новац у такозване кредитне савезе.

Експерти истичу да дешавања пријете не само Бенк оф Америка, која се тешко обнавља послије кризе 2008. године, већ и другим кредитним организацијама Америке.

Армија присталица покрета "Окупирај Вол-стрит" не само да излази на улице протестујући против неправедног финансијског система, већ је Бенк оф Америка изгубила скоро 700 хиљада улагача.

На специјалној страници на Фејсбуку акцији је спремно да се придружи још око 90 хиљада људи. Људи су незадовољни тиме што банка, без обзира на велику државну помоћ, наставља да увећава комисију за услуге.

У САД су скоро све банке увеле нове комисије не само за услуге, већ и за трансакције на дебитним картицама.Ако треба нешто купити у продавници, поједини власници више воле да скину готовину са дебитних картица, а затим да плате. А многе банке уводе плаћање једноставно за чување новчаних средстава на својим рачунима, зато што је ситуација са профитабилношћу од краткорочних облигација критична.Банке немају гдје да улажу новац који добијају од улагача.

Посљедње двије деценије постојао је бум развоја банкарске малопродаје. Банке су се трудиле да раде "по платформама", емитовале су картице, трудиле се да освоје клијенте. Многе картице су могле да се уопште не користе. Сада свјетска економија прелази у други режим и банке су приморане да рачунају трошкове услуживања тако великог броја картица. Значи, за банке може да буде повољна операција извјесног смањења, макар на штету гигантских показатеља обима емитованих картица, али зато у корист реалне профитабилности операција са преосталим картама.

Чиме год да се руководе банке, уводећи додатне комисије, какви год да су објективни разлози – обични амерички грађани су већ уморни од такве "политичке економије".

Одлазак улагача није једини повод да се размисли о стању банкарског сектора у САД, истичу експерти. Великим банкама земље пријете такође масовна суђења на основу тужби клијената који у периоду кризе 2008. нису могли да плате хипотекарни кредит. Тада су Бенк оф Америка, Ситигруп и друге велике банке масовно одузимале својину заложену на основу кредита. У случају задовољавања тужби, клијенти треба да добију минимум 17 милијарди долара компензације.