08:50 Градска управа БЛ позива на вакцинацију Синовцем08:39 Амбасада Руске Федерације: По Инцковом тумачењу, могао би узети калашњиков, побити све посланике НСРС и бити у праву16:32 Шарганова нула: Гдје то Додик/Шаровић иду на територију Ефбиха, да славе оснивање неке јединице ВРС?16:03 Украјина шаље мировне снаге у БиХ, јер им војска код куће не зна шта ће од смирености15:22 Љубиша Петровић отворио врата бијељинске градске управе седми пут15:17 Шаровић за добродошлицу: Представник је озбиљне земље, однос ка њему зависиће од његовог понашања15:13 Додик за добродошлицу: Шмит се лажно представља као Високи представник15:06 Хеликоптерски сервис Српске: Три летјелице гасе пожар у близини Вишеграда - два из Србије15:02 Вијести из свемира: Опадање притиска у модулу Звијезда, нема везе са прикључењем модула Наука на МСС09:15 Маске су пале - Корона у здравственим установама

Бањолучко тужилаштво: Вјештачи се о судару у ком је теже повријеђено дијете

Не веле шта се тачно вјештачи, а ћуте и о противрјечностима у полицијским и љекарским изјавама.

недеља, 6 јуна, 2021 / 11:49

Пише: Стефан Мачкић

"Поменути предмет налази се у раду код поступајућег тужиоца и у фази је истраге”, одговорили су нам из Окружног јавног тужилаштва у Бањој Луци на наша питања о судару до којег је дошло у децембру 2020. године, у бањолучком насељу Нова Варош. Рекли су и да се "[у] наведеном предмету проводи […] потребно вјештачење”, али нису детаљисали.

Подсјећамо, крајем прошле године сударила су се два возила. Фиат стило је, ударивши га, одбацио мини купера на мајку и дијете у колицима. Послије прве вијести о судару и сутрашње да је једногодишња дјевојчица тешко повријеђена и прикључена на апарате, о том се случају ништа ниоткуд више није чуло.

Пар мјесеци потом, објавили смо одговоре надлежних – да је дјевојчица добро и да се случај истражује. Указали смо, међутим, и на противрјечности: Полицијска управа Бања Лука тврдила је да је, "према првим подацима добијеним од УКЦ РС, малодобно лице […] задобило лаке тјелесне повреде”, док су из Универзитетског клиничког центра Републике Српске поручили да се дјевојчица "при пријему због тежине повреда […] шаље у Клинику за анестезију и интензивно лијечење гдје борави од 29.12.2020. године до 31.12.2020. године.”

Тежина повреда је битна, јер је један од чинилаца од којих зависи да ли је посриједи кривично дјело, а управо je тим "првим подацима” о лакој повреди ПУ БЛ правдала своју тромост у поступању.

Бањолучко тужилаштво смо сада питали и шта ће предузети како би се расвијетлиле те противрјечности у изјавама надлежних. О том питању се нису очитовали, али су на крају поручили да "[у] циљу истраге која је у току више информација не можемо саопштити, нити коментарисати наведени предмет.”