Бањолучки одборници прећутали повећање накнада

На сва звона бањoлучки одборници објавили су смањивање одборничких накнада, да би им само неколико дана касније, плата била враћена на стари износ.

субота, 28 јануара, 2017 / 20:43

На сва звона бањoлучки одборници објавили су смањивање одборничких накнада, да би им само неколико дана касније, плата била враћена на стари износ.

Накнаду која се смањила, намирили су већим одборничким додатком. А тад нико није рекао ни ријечи. ПДП-ов Драшко Станивуковић, накнаде се одрекао, али они који нису, каже, обманули су бираче.

“Одборници су се мало побунили и онда су постојале гласине у скупштинским клупама да ће се на неком другом мјесту надомјестити. Нисам знао шта то значи пошто први ми је ово мандат и онда сам видио да је то неки додатак”, каже Станивуковић.

Раст додатка у одлуци је вјешто приказан. Мали постотак, не привлачи пажњу, па прича о повећању, тврди Станивуковић, лако је могла промаћи бирачима. А додатак је одлуком предвиђен на мјесечном нивоу, за сваког одборника.

“Средства за рад одборника обезбјеђују се у буџету града у износу од 0,08% од укупних буџетских прихода. Укупан износ новчаних средстава подијели се са бројем одборника, а добивени износ дијели се на 12 мјесеци”, стоји у одлуци за финансирање одборника.

Накнаде су одборницима смањене за 170КМ. Па тако повећање додатка за 0,08% од прихода града, не звучи страшно, све док се не узме дигитрон и не израчуна да су им додаци на плату већи за стотинак марака, што, кад се подвуче црта, значи да су укупна примања смањили за свега 70 марака. Сам по себи, каже Станивуковић, тај новац није споран, јер покрије рачуне за гориво и телефон. Проблем је, каже, што додатак одборници често користе и у приватне сврхе. На наше бројне позиве, одборници из свих табора, остали су нијеми.

Одговора осталих одборника на прозивке Драшка Станивуковића данас није било. Нико није желио да коментарише зашто јавност нису обавијестити о повећању додатка. 

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *