Бањолучки кајакаши прелазе под заставу Србије?

Неријетко се дешава да спортисти из Босне и Херцеговине мјењају држављанство и бране боје других држава. Након проблема са којима су се суочили због недостатка финансијских средстава на свјетском првенству у Индонезији, бх. репрезентативци, чланови "Дајак” клуба размишљају о такмичењу под заставом Србије. Два весла поломљена и једно разлистано. То су сувенири са Свјетског рафтинг […]

уторак, 22 децембра, 2015 / 13:47

Неријетко се дешава да спортисти из Босне и Херцеговине мјењају држављанство и бране боје других држава. Након проблема са којима су се суочили због недостатка финансијских средстава на свјетском првенству у Индонезији, бх. репрезентативци, чланови "Дајак” клуба размишљају о такмичењу под заставом Србије.

Два весла поломљена и једно разлистано. То су сувенири са Свјетског рафтинг првенства у Индонезији 2015.године.

Чланови “Дајак” клуба из Бањалуке бранили су боје заставе БиХ. 12.000 КМ за одлазак скупљали су од спонзора, организовали донаторске вечери и издвајали из сопственог џепа. Од Кајак кану савеза Босне и Херцеговине добили су свега 300 КМ.

Због непредвиђених околности, ионако танак џепарац потрошили су на путу за Индонезију.

"Буквално у Индонезију смо стигли без икаквих средстава, били смо принуђени да од судија позајмимо 300 еура и да пијемо воду коју нам је организатор дао, а то је било кобно, дошло је до тровања. Два такмичара су завршила у амбуланти", открио је Игор Кузмановић, репрезентативац БиХ у рафтингу.

Освојили су шеста мјеста у дисциплинама Х2х и слалом, а у спринту гдје су очекивали медаљу попуцала су им, дотрајала, весла.

Коначан резултат, 10. мјесто у свијету је најбољи који је БиХ до сада имала.

Након такмичења, рафтери су добили понуду да се од сљедеће године бране боје Србије под знатно бољим финансијским условима.

"У Србији је донесен закон да освајањем златне медаље не европским или свјетским такмичењима добијаш статус заслужног спортисте и можда је то највећи ралог нашег размишљања да пређемо јер имамо реалне шансе за освајање медаље. А, статус заслужног спортисте значи и пензију, а то је код њих од 35 године", казао је Кузмановић.

Одлазак спортиста из БиХ није риједак случај кажу у Кајак кану савез БиХ.

Истичу да спортови на дивљим водама нису спонзорима нису интересантни и да их финансира једино Министарство цивилних послова БиХ, што је једва довољно да Савез опстане. Тврде да у моменту одласка репрезентативаца на Свјетско првенство 300 КМ су била једина средства којим су располагали и да су дали све што су имали.

"У протеклој години смо добили 23 хиљаде али то су прва средства од када је Савез основан 2011. године тако да смо та средстав искористили за измирење дугова који су настали према европској и свјетској федерацији", рекао је Никола Станковић, секретар Кајак кану савеза БиХ.

Начин да се заустави одлазак спортиста из БиХ у Савезу, кажу, не виде док све док држава не одлучи да пружи већу финансијску помоћ. Због недостатка новца рафтери су одбили одлазак на тамичење у Уједињене Арапске Емирате. Из истих разлога ни бх. олимпијац, кајакаш Дарко Савић није отпутовао у Лондон на квалификација за Олимпијаду у Рио де Женеиру.0 КОМЕНТАРА