Бања Лука зарадила 14 милиона од 352 грађевинске дозволе

Одјељење бањалучке градске управе за просторно уређење прошле године издало је 352 грађевинске дозволе, чиме је у буџету града остварен приход од 14 милиона КМ, што је за 2.500.000 милиона КМ више од планираног. Из овог одјељења напомињу да су ови резултати остварени реорганизацијом која је изведена у новембру 2014. године, када су формирани Одсјек […]

уторак, 5 јануара, 2016 / 12:51

Одјељење бањалучке градске управе за просторно уређење прошле године издало је 352 грађевинске дозволе, чиме је у буџету града остварен приход од 14 милиона КМ, што је за 2.500.000 милиона КМ више од планираног.

Из овог одјељења напомињу да су ови резултати остварени реорганизацијом која је изведена у новембру 2014. године, када су формирани Одсјек за легализацију и Одсјек за грађење.

Начелник Одјељења за просторно уређење Санела Кецман рекла је Срни да је основна идеја била да исти референт води поступак од локацијских услова до издавања грађевинске дозволе, чиме би инвеститорима био олакшан поступак.

"За годину дана таква организација посла се показала као успјешна и омогућила је да урадимо више посла и остваримо добре финансијске резултате", рекла је Кецманова.

Она је додала да је истовремено на мултидисциплинаран начин формиран тим за инвестиције, који може обезбиједити ефикасност, те квалитетну и благовремену услугу инвеститорима.

Кецманова је навела да су у Одјељењу систематизована посебна радна мјеста за обављање послова у вези са прибављањем неопходне документације за реализацију великих инвестиционих пројеката.

Према њеним ријечима, под великим инвестицијама подразумијевају се инфраструктурни, јавни, пословни и стамбено-пословни вишепородични објекти.

"У прошлој години издато је 50 грађевинских дозвола за реализацију инвестиција, од чега се 26 дозвола односи на стамбено-пословне објекте, што је знатно више у односу на 2014. годину када смо имали 23 предмета за инвестицијске објекте, односно свега 13 за стамбено-пословне објекте", рекла је Кецманова.

Она је прецизирала да је издавањем ових дозвола, односно рјешења о грађењу, одобрена градња око 85.000 квадратних метара новог простора у граду.

Кецманова је навела да је Одјељење добре резултате имало и у области рјешавања предмета, те је само у другој половини прошле године ријешено 800 предмета више од броја запримљених.

"Тиме је остварен још један циљ, а то је смањење броја активних предмета, те нам је план да са овом позитивном праксом наставимо и у 2016. години", закључила је Кецманова.  



Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *