Бања Лука: Враћају кружни ток на Булевару, новац упитан

Због растерећења саобраћаја у ужем центру града, у оквиру саобраћајног чворишта “Кастел” предвиђена је изградња кружног тока на Булевару, гдје је некад и био. Позитивно мишљење о повратку кружне раскрснице, која је укинута прије 20 година, дала је комисија за просторно уређење града. Коначну одлуку треба да донесу одборници Скупштине града, који ће о овом […]

понедељак, 28 марта, 2016 / 12:23

Због растерећења саобраћаја у ужем центру града, у оквиру саобраћајног чворишта “Кастел” предвиђена је изградња кружног тока на Булевару, гдје је некад и био.

Позитивно мишљење о повратку кружне раскрснице, која је укинута прије 20 година, дала је комисија за просторно уређење града. Коначну одлуку треба да донесу одборници Скупштине града, који ће о овом плану расправљати на наредној сједници 31. марта.

На Булевару је седамдесетих година прошлог вијека саобраћај већ регулисан кружном раскрсницом, али је 1997. године уклоњено саобраћајно острво и постављени су семафори.

Иначе регулациони план за саобраћајно чвориште “Кастел” обухвата простор уз улице Краља Петра Првог Карађорђевића, Горана Радуловића Бимбе до споја са Булеваром цара Душана, улице Теодора Колокотрониса, Здравка Челара, Ђуре Даничића и Слободана Кокановића.

Између осталог планиран је и простор за изградњу централног спомен-обиљежја, паркинг гараже од пет спратова испод Техничке школе, мост преко ријеке Врбас у насељу Долац, који би био спој са Мачванском улицом те рушење барака у којима се налази Центар за ментално здравље.

У Одјељењу за комуналне, стамбене и послове саобраћаја су рекли да новац за сада кочи реализацију овог плана.

– У питању је пројекат који захтијева већа финансијска средства. Уколико одборници дају зелено свјетло за овај регулациони план, можемо покушати наћи новац да направимо пројекат. На тај начин бисмо дошли до података колико кошта комплетна инвестиција – навели су у овом одјељењу.

Предсједник Удружења за унапређење безбједности саобраћаја РС Миленко Јаћимовић сматра да је овај регулациони план позитиван напредак који треба да умањи саобраћајне гужве у ужем центру града.

– Кружни токови који већ постоје у граду су се показали као добро рјешење за бољи проток саобраћаја. Слична регулација саобраћаја је на Булевару цара Душана и раније постојала у виду саобраћајног острва. У времену у којом је постојало, то саобраћајно острво било је адекватно рјешење, узимајући у обзир број возила на градским саобраћајницама. У данашње вријеме оно не би могло задовољити захтјеве саобраћаја – казао је Јаћимовић. 0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор