Бања Лука: Вечерас је Ноћ истраживача

Ове године манифестација ће бити реализована под слоганом “Откријте непознато”, у петак, 30. септембра, са почетком у 17 часова на неколико различитих локација.

петак, септембар 30, 2016 / 13:38

Ове године манифестација ће бити реализована под слоганом “Откријте непознато”, у петак, 30. септембра, са почетком у 17 часова на неколико различитих локација.

Ноћ истраживача може бити разлог за нешто другацији излазак у петак навече, а организатори наводе да су добродошли сви – и велики и мали посјетиоци!

Сазнајте како ствари функционишу, упознајте се са науком која стоји иза свакодневних појава, погледајте различите демонстрације, окушајте се у експериментима, питајте научнике све што вас интересује, учествујте у научним игрицама, квизовима или се окушајтеу лову на благо.

“Уколико бисте могли бити херој, коју супер моћ бисте имали? Да ли бисте пронашли лијек за рак, да ли бисте летјели у свемир, или бисте ронили дубоко у океан, гдје нико до сада није био? То је оно што научници раде – управљају путовањем све до непознатог. Позивамо вас све да нам се придружите на путу науке, сутра на ‘Европској Ноћи истраживача’, истакла је Аисте Леман, директорка “Ноћи истраживача”.

Посјетиоци у Бањалуци ће ове године имати прилику посјетити: Сајам науке и технике у оквиру кога их очекују демонстрације научно-истраживачких постигнућа кроз које ће практично и на интересентан начин бити представљена наука на дјелу; Интересантна научна предавања и дебате -велики научници који се баве важним и цоол научним областима чија излагања вас неће оставити равнодушним; Едукативни инфо кутак, те Такмичење за средње школе кроз које ће средњошколци представити своје научно-истраживацке радове.

Свечана церемонија и централни дио манифестације ће бити одржан у бањалучком Дому омладине, а не пропустите посјетити ни Универзитет за пословне студије гдје вас очекују праве научне посластице, те бањалучку Техничку школу чији професори и ученици ће вас одушевити својим знањем и веома корисним и актуелним радионицима и симулацијама које су за вас припремили.

О важности ове манифестације много говори и чињеница да су врата овогодишњој Ноћи истраживача отвориле све важне бањалучке културне институције. Тако ће посјетиоци овогодишње манифестације у Бањалуци у Народној универзитетској библиотеци Републике Српске имати прилику посјетити вођење кроз поставку Изложбе Музеја Николе Тесле из Београда "160 година од рођења Николе Тесле"; Музеј савремене умјетности Републике Српске припремио је вођење кроз изложбу Марије Драгојловић “Фрагменти времена” – истраживачки приступ савременој фотографији”, те ће у њиховим просторијама бити поставка популарног Мобилног планетаријума који ће нам представити гости из Астрономског друштва Руђер Бошковић из Београда; Музеј Републике Српске ће нас дочекати са изложбом "Доба витештва – оружје и оклопи средњовјековних ратника", Дјечије позориште Републике Српске ће нас дочекати јединственом изложбом "Музеја лутака", а Народно позориште Републике Српске ће обезиједити улазнице за најуспјешније учеснике потраге за благом у оквиру манифестације.

Љубитељи науке, умјетности и откривања непознатог ће уживати у Бањалуци током петка, 30. септембра, јер ће се шири центар града претворити у праву ризницу знања и науке. Детаљан програм манифестације потражите на www.nocistrazivaca.bа.0 КОМЕНТАРА

  1. Одлична акција, ако имате кад укључите се у између осталог:

    18:30-21:00 часова
    Дебата на тему: „Слободна воља је илузија“, Дебатни клуб „Георгије“

    као и

    Музеј Републике Сербске и недавно отворену изложбу: „Доба витештва – оружје и оклопи средњовјековних ратника“. ОД 17-22 обезбјеђењ музејски водич да нас упозна какви смо витезови били, не би ли и данас имали више витештва у себи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *