Бања Лука: Стигао Сејо Сексон и изложба о Новом примитивизму

Након поставки у Београду и Новом Саду, изложба "Нови примитивизам за почетнике" отворена је јуче у бањалучком ДФК пабу, а представља рекапитулацију рада сарајевског бенда "Забрањено пушење". Овај својеврсни музички времеплов истовремено је и увод у концерт који ће рокери 12. априла одржати у ДФК. "Изложба је базирана на мом дипломском раду из повијести, који […]

петак, април 5, 2013 / 09:16

Након поставки у Београду и Новом Саду, изложба "Нови примитивизам за почетнике" отворена је јуче у бањалучком ДФК пабу, а представља рекапитулацију рада сарајевског бенда "Забрањено пушење".

Овај својеврсни музички времеплов истовремено је и увод у концерт који ће рокери 12. априла одржати у ДФК.

"Изложба је базирана на мом дипломском раду из повијести, који се зове ‘Црк’о маршал’, с поднасловом ‘Сукоб омладинске субкултуре и званичне политике у осамдесетим’. Пошто је ‘новим примитивцима’ духовитост била основа стваралаштва, покушао сам да изложба не буде у неком наративном тону, већ да кроз интервјуе, слике, чланке, рецензије и мишљења других људи, а има и негативних, публика сама скроји неку слику о томе", појаснио је Сејо Сексон, фронтмен "Забрањеног пушења".

Изложба је, каже, настала након што су се појавили озбиљни научници које занима "зезанција" осамдесетих.

"Први пут када су ми се људи јавили на енглеском, мислио сам да се неко од раје шали. Међутим, то су били озбиљни људи са универзитета, који су се бавили субкултуром Југославије осамдесетих година и сматрају тај период јако битним, чак и у свјетским размјерама", истиче.

Кроз смијех каже да је одлучио да их "скине с врата" и да га "више нико не би питао ко је коме украо цуру или бубњара", одлучио је да направи изложбу за све знатижељнике.

"Направили смо и једну серију концерата са циљем да прикупимо још архиве и експоната те је изложба као грудва која се ваља након Новог Сада и Београда двоструко већа. Нажалост, у Бањалуци ћемо приказати само њен први дио, због малог простора, али мислим да ћемо кад-тад наћи неки адекватан простор да је поставимо цијелу", истакао је један од најпознатијих "нових примитиваца" и позвао бањалучку публику да им помогну у сакупљању "разбијеног огледала" које се зове "нови примитивизам".

Сматра да је изложба добра због млађих генерација које долазе на концерте, јер се велики број њихове публике родио када је "Забрањено пушење" већ завршило своју прву фазу рада.

Сексон је нагласио да је крајњи циљ да добију у Сарајеву простор, гдје ће изложба бити стално постављена, а бањалучка публика је може видјети сваког дана, све до 13. априла, када ће бити затворена.

"Бошко и Адмира" најављују нови албум

Сексон је такође открио да ће се 6. априла појавити нови сингл за пјесму "Бошко и Адмира", за коју је као инспирација послужио догађај из рата када је снајпером убијен млади пар који је покушавао да пређе на Грбавицу. Ова пјесма ће истовремено добити и припадајући видео, а послужиће као најава за албум који би требало да се појави у септембру.

"Радни наслов албума је ‘Радови на цести’, пошто смо тај ЦД радили између неких сетова концерата, по три или пет. Онда смо се три, четири пута враћали да га довршавамо и да га ‘полирамо’ па одатле и назив", казао је он.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор