Бања Лука: Споменик аустријској војсци биће премјештен и рестауриран

Споменик на Бањалучком пољу, који је аустроугарска власт подигла по окупацији 1878. године и посветила га својој војсци, биће премјештен са садашње локације, а потом рестауриран, наводе Независне новине. Наиме, овај историјски свједок налази се у непосредној близини тржног центра “Меркатор”, гдје је планиран наставак изградње дијела насеља Алеја – Центар. Његово присуство у граду […]

петак, децембар 23, 2011 / 11:24

Споменик на Бањалучком пољу, који је аустроугарска власт подигла по окупацији 1878. године и посветила га својој војсци, биће премјештен са садашње локације, а потом рестауриран, наводе Независне новине.

Наиме, овај историјски свједок налази се у непосредној близини тржног центра “Меркатор”, гдје је планиран наставак изградње дијела насеља Алеја – Центар.
Његово присуство у граду на Врбасу свједочи о успостављању аустроугарске окупације, која се одразила и на процес изградње и урбаног развоја Бањалуке, те донијела велике промјене и допринијела стварању нове слике града, пишу Независне новине.

“Споменик се налази на простору чије је окружење тренутно неизграђено, а у будућности ће оно бити дио стамбеног насеља. Одлучено је да споменик буде измјештен на трг који би требало да буде изграђен у близини садашње позиције споменика”, казала је Јелена Савић, архитекта Завода за заштиту културноисторијског и природног насљеђа РС, и додала да ће ново окружење бити примјереније за сагледавање и доживљај споменика, као и да је процедура премјештања у надлежности градских власти.

Она је објаснила да су у документу Завода, под називом “Услови чувања, одржавања, кориштења културних добара и утврђивање мјера заштите за Урбанистички план града Бањалуке”, из 2007, као неопходне мјере прописане санација, текуће одржавање и уређење околине овог споменика.

Завод је дао сагласност на урбанистичко-техничке услове за измјештање и санацију споменика, док је сљедећи корак израда пројектне документације.
“И поред настојања да се заштите и очувају културна добра на подручју града, један од кључних проблема су свакако финансијска средства”, нагласила је Савићева и додала да се нада да ће иницијативом градских власти и тај проблем бити ријешен.

Како је истакла, првобитно окружење споменика у аустроугарском периоду био је парковски простор, веома репрезентативног карактера, намијењен за војно шеталиште, што се може сагледати и на разгледницама Бањалуке с краја 19. вијека.
 0 КОМЕНТАРА

 1. Da se konačno dozovemo pameti i prestanemo rušiti tuđe spomenike….nedavno sam gledao reportažu sa ostrva Sahalin na krajnjem istoku rusije gdje i dalje stoje neoštećeni spomenici iz vremena Japanske vladavine…

 2. Често штетам поред овог споменика и могу вам рећи да ми је било мало криво што изгледа овако, ако немамо новца могли смо питати аустријски конзулат да они обезбједе новац за рестаурацију овог споменика. Без обзира шта се догађало, не можемо негирати историју, боље је имати споменик више него споменик мање!

 3. Мислим да то треба рјешавати у пакету са Кастелом. Кастел пропада у центру града! У сваком граду гдје има тврђава то је уједно и туристичка атракција. Кад сам био у Монте Карлу на тврђави пењао сам се лифтом до врха. А одатле је био предиван поглед у ноћи пуног мјесеца на Средоземно море. Бања Лука је најљепши град у БиХ и то је разлог због којег се треба улагати у споменике културе.

 4. E pa liftom se trebalo ici do Banj brda da je prosao Stankovicev projakat. Ali gradska kasa je bila premala za njegov apetit a stranci naravno nece finasirati Intergralove „aneks na aneks“ seme.

 5. Када дођу неки други људи којима неће бити важно у каквом се ауту возе и колико је велики њихов его тада ће остати више пара за праве пројекте у БЛ. Овако остаје да чекамо и надамо се. Држава која троши пола буџета на администрацију, па то је страшно и ван памети.

 6. Најбоље нека обнове и своје царевине, своју власт и администрацију на овом простору. А онда ћемо к..ац коментарисати и лајати!;)

  ЕВО РЕШЕНИЈА!!!:-o

 7. Божо Чукеранац, 23.12.2011. 17:33:25 [23349]

  Мислим да би опет били МАЊЕ ЗЛО него ови данас… Они су бар путеве изградили… ови ни путеве неће да направе…:(

 8. Бојан Нишевић, 23.12.2011. 15:07:52
  Spomenici su spomenici…
  U Njemackoj,pored Srpskog vojnickog groblja u Kelnu ima i jedno u Vinterbergu.
  Pored ljudi koji zive tamo u odrzavanju ucestvuju i gradske skupstine i ne vidim razloga da se kod nas ne pomazu odrzavanja starih zdanja i spomenika.
  Osim toga ovo je manji spomenik i ne iziskuje tolika sredstva.

  http://www.spc-osnabrueck.de/novosti/Vesti%20-%20Na%20stratistu%20niklo%20svetiliste.pdf

  Sto se tice Kastela,to nije Tursko utvrdjenje.Stara Rimska tvrdjava je nikla na jos starijem utvrdjenju koje su podigli nasi preci.

 9. Бојан Нишевић

  Kastel nije (samo) turski,a Italija je u problemima…B-)

  Projekti rekonstrukcije Kastela su uglavnom završeni,sad trebaju sredstva i to ogromna,koja mi nemamo.To bi najbolje bilo uraditi sa UNESKO-om ili nekom takvom organizacijom evropskog karaktera…a bilo bi zaista spektakularno.
  Ako bude volje i sposobnosti…sve se moze!

 10. Bio jedan nizerazredni u Rimu pa mu gradonacelnik pokazivao znamenja. Te ovaj iz Musolinijevog doba te onaj..kaze ovaj, pa sto niste porusili te spomenike losih vladara. Kaze njemu gradonacelnik, da to uradimo ne bi ti imao sta gledatiB-)

 11. buddha, 23.12.2011. 17:39:00

  Аха… Правили су путеве да се њима шпанцирају српске даме и господа!:D Причај ми нешто о томе…

  Кад си пасионирани опозиционар и „хејтер“ своје власти, природно је да зазиваш туђу окупациону чизму. Док је не дозовеш…B-)

  Вас неколицина овдашњих ми личите на Бату Стојковића у „Ко то тамо пева“:

  – А канда би волео да ти шваба овде дође?!
  – Па бар би се знао рррред…:D:D:D

 12. средиће СНСД овај споменик окупаторима, пронаће паре и поставити га у центар, али ће зато српски борци још сачекати да добију споменик код џамије,која брука

 13. Bigeru, ma nemoj Italija u problemima? Au, šta će jadni Talijani? Pa otišao im je firerov sin, taj će popraviti našim parama sirotinjsku Italiju. A, i mi možemo pomoći Italiji: neka vode našeg firera da ih izvadi iz krize.
  Nego je li istina bigeru šta se priča, da ti je gazda kao posledica zdipitisa opasno obolio od fobijebanderitisa.

 14. Наравно! У СВИМ цивилизованим државама које држе до себе, а које нису више колоније и не његују поданички, вазални и колонијални дух, споменици окупације се моментално РУШЕ чим окупатор оде!
  Да ли је код нас окупатор икад отишао или је у питању дух?!;)

  Поредити ово и чувену скаску о Мусолинијевим градитељским траговима у Риму је смијешно и равно увреди. Италијани се ПОНОСЕ са оно мало своје новије „империјалне“ историје… Ђе се и они уписаше са Енглезима, Французима, Шпанцима…
  Не знам нити једну ПРАВУ државу која је сачувала споменике окупаторској војсци. САМО споменике окупаторских злочина – за наук генерацијама. Као Ћеле кула – напримјер…
  Али, већ смо давно утврдили да БиХ НИЈЕ никаква земља а камо ли држава!
  Наш главати Прешједник, пошто се упиње да од Ентитета створи Државу, могао би се мало више извући из швапског дупета, па зајебати обавезе према Хипо, Рајфајзен или Гравеу и раздвојити војна освајања од данашњих економских покоравања!

 15. Божо Чукеранац, 23.12.2011. 23:46:47 [23386]

  По твом размишљању би требало срушити и Кастел, и оне чиновничке зграде, и аустрограске куће… и дати Емиру, пардон Немањи да исклеше (бетонира) Каменград… дволично Божо…

 16. А није дволично чувати споменик окупаторској аустријској војсци а не саградити спомен комплекс срспким борцима који изградише овај чемер од републике? То је срамота, али Ћургузу је битнији ауди и златна наруквица.

 17. Узгред речено јел’ то Бања Лука има спомен обиљежје српским борцима који су се борили против те аустријске војске? Овдје треба бацити атомску бомбу и за 40 дана опет поновити за сваки случај.

 18. Само примитивци мисле да историја почиње од њих. Споменици, нарочито погинулим војницима не смију се дирати.

  Што се тиче аустроугарске окупације, мислим да је то за Србе у БиХ био позитиван помак јер су се ослободили азијатске деспотије.
  Али, не лези враже. Православни и муслимани (они из разумљивих разлога) не прихатише монархију. Уведоше се презимена, направи се грунт, изврши се пореска реформа, почело се са прављењем школа, студираше дјеца по Бечу и Грацу.
  Азијатски менталитет народа у БиХ то није могао трпити.

  А иначе, мислим да је азијатски менталитет највећи проблем Балкана.

  Ових дана су умрли Вацлав Хавел и корејски предједник. Предлажем редакцији да направи анкетно питање: “Ко је потитивнија личност од ове двојице“. Убједљиво би побиједио Корејанац.

 19. Симо П. Ороз, 24.12.2011. 07:40:23
  Potpis za ovo.Mnogi zaboravljaju da su Serbi u to vrijeme dozivjeli Austrijance kao oslobodilacku vojsku.
  Druga stvar koja nije za zanemariti je ta da su upravo svabe primile Arsenija i izgnane Serbe na svoju teritoriju.
  Da ne govorim da je Austrougaska bila nesto poput baze odakle su se vodili planovi borbe za oslobodjenje a sto se tice napretka u smislu infrastrukture itd.,mislim da je suvisno i govoriti.
  Dali su neke poteze Svabe radile zbog sebe?Naravno da jesu,sto je pokazalo zakonodavstvo u narodnom periodu,koje je zadrzalo Osmanlijsku trecinu,te se vrlo brzo pokazalo pravo lice imperijalistickog karaktera.Medjutim i to je doprinijelo ubrzanom podizanju svijesti naroda,kojemu je bilo jasno da samo oslobodjenje od bilo kakvog ino uticaja nema alternativu(sto volim ovo“nema alternativu)B-)

  Бојан Нишевић, 24.12.2011. 02:07:05
  Za ovo si u pravu.Nama nedostaju mnoga obiljezja i izmedju ostalog spomenik Srpskoj oslobodilackoj vojsci iz 1918 i mozda najvazniji za ovaj grad na Vrbasu;“spomenik Petru Peciji“.Smatram da taj ustanicki vodja najvise oslikava zasluzuje centar grada,monumentalni spomenik,poput onog u Knez Mihajlovoj.Potrebna nam je inicijativa i pokretanje zahtjeva,skupljanje potpisa itd.Ako vlast ne poznaje istoriju,narod sam treba ukazati za potrebu za necim takvim.

  Da rezimiram.Buda je sto posto u pravu.Ako cemo ici tom logikom onda bi trebali porusiti pola gospodske,Kastel i jos mnogo stosta.Situacija sa Ferhadijom je malo drugacija jer je Ferhadija(po jos nedokazanim informacijama)izgradjena na temeljima crkve.Te cinjenice treba istraziti svakako i utvrditi jeli rijec o nekom pandanu Aja Sofije ili ne(u oba slucaja,funkcija bi trebala biti muzejskog a ne vjerskog karaktera).U svakom slucaju Kastel je prvi simbol okupatora u ovim podrucjima.No treba imati u vidu da smo tada zivjeli u plemenskim zajednicama,te da je od tog doba pa sve do sazimanja nacionalne ideje oko Svetosavlja ovaj narod je bio tlacen i dijeljen,te je mukotrpno podizanje svijesti naroda se nastavilo prakticno do 1918.
  Sta se moze kad nam je kuca bila na raskrcu pa smo imali takav istorijat tog podizanja svijesti “odozdo“,ispod tepiha i sveden na nekoliko manastira koji su odoljeli milenijumskom iskusenju.
  Takodje treba shvatiti da smo u tim imperijama stvarali takodje(nazalost za tudjina) ali su to uglavnom,iako tudje ipak i nase naslijedje i nasih ruku djelo.
  Najbitnije je da smo uspjeli da sacuvamo ime i ponos jer je plam slobode tinjao toliko dugo i nije ugasen tokom vremena a ti spomenici(pored nasih) bi trebali posluziti i kao upozorenje za vse potonje generacije.Upravo ti spomenici su nam potrebni da shvatimo da je gradjenje sopostvene kulture moguce samo ako imamo i sopstvenu slobodu.

 20. buddha, 24.12.2011. 00:05:52

  СПОМЕНИЦИ ОКУПАЦИЈЕ!!! СПОМЕНИЦИ ОКУПАЦИОНИМ ВОЈСКАМА!!!
  Јес’ти иш’о у школу? Шта је дволично???
  Наведи ми ЈЕДАН споменик окупационим војскама у ПРАВИМ земљама и националним државама Европе у коју се Кукурику и Вук Манити задње хефте заклињу к’о у Свето писмо!!!x-(

  Има ли у Француској ИЈЕДАН споменик њемачком војнику? Или у Пољској? Или Чешкој? Или у Белгији…
  Треба ли да даље набрајам?

 21. А Кастел би требало срушити. Који ће нам курац? Да неког убије она рушевина? Или да нас настави убијати својом морбидном негативном енергијом?!
  Може ли ико од нас данас претпоставити колико је хиљада сужања и несрећника испустило своју душу и под каквим мукама у оном страшилу од камена???

  ПА НИЈЕ ТО ЦРКВА јеб’о вас султан Мурат на челу са Алијом!

 22. Божо Чукеранац, 24.12.2011. 10:23:41 [23407]

  „Шта је дволично???“

  Ти си дволичан, пичко! Подржаваш градњу ТУРСКОГ Каменграда, само зато што га гради твој халф, Емир, пардон Немања, а овамо би уништавао постојеће. Не иде то.

  Колико је Срба изгинуло на страни те аустроуграске војске? Наравно, не својом вољом, али су били у њиховој војсци. Мој прадјед је био један од тих, додуше он је дезертиро, предао се Русима. А остали што нису имали прилику да дезертирају?

 23. Пичка ли ти материна СЕЉАЧКА!!! Говно усрано балаво!!! Јебо ти пас матер нафурану!!!x-(
  Јебо те дјед у аусроугарско дупе!B-)

 24. Не завађају нас мртваци, него живе будалетине!
  Питам дежурне пљуваче свега и свачега у РС која тренутно има њима антипатичну и одвратну власт, да ми одговоре на проста питања, да бих утврдио ЗНАЈУ ли ти свршени и несвршени студенти РАЗЛИКУ између споменика КУЛТУРЕ и споменика ОКУПАЦИОНИМ ВОЈСКАМА?!…

  А они ми одговарају подметањима о ГРАДЊИ па још „турског“ Каменграда???!
  Нисам примјетио да је овдје негдје било ријечи о Каменграду, али подржавам, наравно, сваку градњу која је на ползу народу и држави.
  Шта би осујећеним паћеницима било милије? Ко би био њи’ов „халф“?! Онај што би срушио све што је по РС изграђено за вријеме Милиног вакта и обновио хрпе камења из најцрњих времена ових простора???:-o
  Па ено им Бак’ра у Сарај-пољу, нека га изаберу за везира Бањалучког и он ће ОДМАХ, промптно да назове Тајиба Истанбулског да шиље дукате за изградњу још већег, још „љепшег“ и још старијег Кастела. А оне ругобе од новоградње на челу са зградом Владе и Ртв дома да експлозивом срокају и са земљом затру! Јербо су то споменици мрске нам „ненародне и милине“ власти и окупације!
  Ни Мили ни Кусти није остало више од двадесет-два’ес пет година на овом свијету. А оно што су изградили (из наших џепова
  :D) ће остати будућим генерацијама. Ако то не поруше јебене будале попут „буде“.
  И волио бих да ми ово пар болесних лумпенпролетера,комуниста – троцкиста, покажу коначно своје пореске пријаве, па да видимо колико су то Миле и Емир „заграбили“ из њихових препуних, крваво зарађених џепова!!!

  Можда би ипак било најбоље да се у’вате каквог посла, да смисле нешто од чега ће моћи да пристојно живе, или да напросто направе свој лични сајт, па да знамо да су нешто КОНКРЕТНО и урадили, осим што „прде у прашину“ док им „муда запрашују цесту…“

  Ево, ако би се као конкуренција Фронталу појавио дневнополитички сајт-блаблаоница имена: „Будхал“, ја бих се увјерио да овдје има ћука који и уједају осим што само лају на све живо што им прође покрај амбара за који су свезани…:P

 25. Божо Чукеранац, 24.12.2011. 10:26:50
  Cekaj brate Bozo,dje si navroB-)
  Sve to sto si rekao ima smisla ali takodje ima smisla i cinjenica da buduci narastaji znaju koliko krvi je proliveno i zasto,da bi se iscupali iz tog hiljadugodisnjeg kala.Upravo neznanje,nesloga i sveopsta nepismenost su doprinijeli tom podanistvu.
  Pa vidis da muslimani i dan danas “misle“ da je Svetosavlje izraz agresije a ne vezivno tkivo koje je trebalo sjediniti ovaj narod.Misle da su Turci “oslobodili“Balkan od srednjovjekovnog feudalnog plemstva,te da je islam izmisljen u Bosni,pa su ga Arapski trgovci preuzeli od njih i tako nastade prica iz 1001 noci.

  Ako zaboravimo juce,zaboravljamo i opasnost,stapajuci se u “moderne tokove savremenog koka kola drustva“.Takvo drustvo je prolazno poput snijega u Maju i onda nastupa(zna se).Ponovno izucavanje,sagledavanje realnosti,uzroka itd,itd.
  Jednom su komunisti pokusali izbrisati proslost,ruseci i precutkujuci proslost,gradeci spomenike “revolucije“,govoreci da istorija pocinje od Tita i Lenjina itd.
  Znamo kako se zavrsilo….

 26. buddha, 24.12.2011. 10:38:33
  Mislim da grijesis za ovo u Visegradu…
  Ne razumijem pojedine ovdje koji zaista pretjeruju u “kritikovanju“ svega i svacega.Kritika je jedno ali pljuvacina po bilo cemu i nasumce je drugo.Po cemu je taj Kamengrad Turski?Po cemu nije dobar potez?Zar nije Visegrad u istocnom dijelu,koji je siromasniji.Zar slicni projekti ne obogacuju grad?Zar to nece obezbijediti neka radna mjesta?
  Ja sam prvi koji sam nezadovoljan(primjera radi)odnosom prema poljoprivredi,vladavinom uvoznickog lobija itd.
  Ali ako se ulaze u nesto sto se vidi,sto je dugorocno i donosi novce,onda ne razumijem.
  Pljuvali su svi i po ovom autoputu…..zasto?
  Ako se vec kritikuje vlast,partija ili bilo ko onda treba da se kritikuje za propuste.Kakve su krajnjosti u tom smislu ovdje zastupljene u izjavama nekih komentatora(ne odnosi se na tebe),to je da ti pamet stane…

 27. jahac, 24.12.2011. 11:46:09

  Ђе ти удараш друже? Само да не би испало да сам себи скачеш у уста! Какво заборављање, какви муслимани и Светосавље, Бог стобом…

  Ево, предлажем да се у паркићу покрај Фабрике дувана (а у близини најружније католичке цркве на свијету, како је недавно написао један американац, католик, професор др. Томас Флеминг) да се кажем, подигне споменик усташкој војсци и власти која је овдје столовала четири године! Не заборавимо да је Бањалука била у „срцу“ НДХ и предвиђена од Поглавника као главни град!
  Па не смијемо заборављати историју и …“Ako zaboravimo juce,zaboravljamo i opasnost,stapajuci se u “moderne tokove savremenog koka kola drustva“.“B-)

 28. Божо Чукеранац, 24.12.2011. 12:14:41
  Jope krajnjost brateB-)
  NDH je vec ostavila “uspomenu“u Dubici i Jasenovcu.
  Medjutim poenta je da smo skloni “zaboravljanju“i to je cinjenica.Koliko nas je kostalo “bratstvo i jedinstvo“(zaborav koji opija,rusenje i zataskavanje nekih stvari i “gradnja“novih spomenika…..koji simbolisu bratsvo i jedinstvo itd,itd……zar danasnji koka kola trend nije slican tome….liberalizam,svi smo braca,pederi na sve strane…trosite djeco potrosackog drustva,gdej ce svako imati taman dovoljno da trosi,da se j…,drogira,kurva itd.Dorgirajte.j…te se se bez obzira na boju koze,ovo ono………do sljedece ekonomske krize….

  Nije stvar u tome da se grade neki “novi spomenici“neprijateljima ,krvnicima i osvajacima,nego necemo uspjeti ni izbrisati neke stvari,tako sto cemo sve porusiti.A ne trebamo ni izbrisati neke stvari upravo da buduce generacije znaju sta nam misle.“Cele kula“ je takodje primjer.
  Svaki put kad vidim tako nesto,jedno znam.Sa jednim Turcinom mozes sjediti,jesti i piti……a drugoga mozes svezati u vrecu i sjediti na njemu.
  ……isto ti misli i onaj u vreci i onaj za stolom…B-)

 29. Е не може то тако буразеру. „Какила бих, пишкила бих…“B-)
  Сад мало о кока-коли, сад мало о Ћеле кули…

  НЕ МОЖЕ да бидне да си и за НАС и за ЊИХ! Има да ти братсво фронталових једноличних светачких монаха залијепи флеку ДВОЛИЧЊАКА!

  Као што сви знамо, ствари су једноставне! Свијет је или добар или зао! Они који имају су зли, а они који немају су све одреда свеци!
  И наравно, као што се зна и учи по данашњијем школицама и приватним „факултетима“; свијет је равна плоча, а изван Саве, Дрине, Уне и Јадрана НЕЈМА НИЋЕГ!!! Само бродовље пропада у амбис!:D

 30. Божо Чукеранац, 24.12.2011. 12:38:46
  To sto ce neko da zapijepi ovu ili onu fleku,zaboli me…FrancB-)
  A sto se tice crno-bijele slike i onih daltonista,koji ne razaznaju boje(osim mozda zelene) i za njih me zaboli.

  Nego da jos malo gnjavim.Opet cu ja.Svabo (u tom periodu makar) nije nanosio toliko direktnog zla.Cak je nesto i napravio.Ustase s druge strane,nijesu ni bile kakva valjana vojska,nego iskljucivo koljaci i izvrsioci prljavog posla po tudjem naredjenju,tako da se ta dva pojma ne mogu porediti uopste.

  “Dok su Turku ruke krvave do lakata,poturici moraju biti do ramena.“

 31. Војска је окупациона и споменик не треба да буде на том мјесту, а поготово не на неком новом тргу.

  Неке позитивне ствари које су се десиле, не због нас већ због тога да би они лакше могли да извлаче руду и сл., не треба мијешати са овим.

 32. Симо П. Ороз, 24.12.2011. 07:40:23
  Samo da ne zaboravim.Kim Il je bio svakako pozitivniji od onog naciste Pavela.On je zapadu rekao ;“popusite mi hidrogensku“ A Pavel je rekao;dodjite guzoljubci,pedofili i ostali….da zajedno vodimo ljubavB-)B-)B-)

 33. anja banja luka, 24.12.2011. 13:09:19
  Ko kaze da nije?
  Ali nije li to ipak istorija?Zar rusiti i Rimsko utvrdjenje?
  Sa druge strane slazem se da spomenik ne treba biti na nekoj atraktivnoj lokaciji, trgu itd.
  Mozda je adekvatnije pored zeljeznicke stanice ili nekog auto otpada prenatrpanog WV,Audija,BMW-a itd….B-)

 34. Јахач, немам ја ништа против Вас, таман посла, нити сам замјерила Вама или било коме. Ово је моје мишљење. Споменик уопште не треба да постоји, ради се о окупационој војсци, не о неком културном споменику и сл. Не можемо да поредимо твђаве и споменик ВОЈСЦИ и то окупационој. То је понижавајуће и свако ко дође са стране закључиће да нисмо нормални јер рестаурирамо споменик ОКУПАТОРУ и постављамо га на нове тргове. То није никаква историја!

 35. Божо Чукеранац, 24.12.2011. 10:46:52 [23412]
  „Пичка ли ти материна СЕЉАЧКА!!! Говно усрано балаво!!! Јебо ти пас матер нафурану!!!
  Јебо те дјед у аусроугарско дупе!“

  Види га, ко би рекао да је то вокабулар надри магистра… ах… да… типично за псеудо интелектуалца, који кад остане без аргумената почне са вријеђањима, то те Емир, пардон Немања научио?

 36. Божо Чукеранац, 24.12.2011. 10:46:52 [23412]

  Акјде СРБЕНДО, кад си мудоња и кад ти смета, што га ниси срушио? Пичкица си био цијели свој живот и ко пичкица ћеш завршити!

 37. jahac, 24.12.2011. 12:09:16 [23418]

  „Po cemu je taj Kamengrad Turski?Po cemu nije dobar potez?“

  „Užasno je važno da ovaj grad u kamenu bude oličenje duha Andrićeve literature. Kada pogledate danas Višegrad on ima sve samo ne ono najvažnije, srce iz kog se grad generiše“

  http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2011&mm=06&dd=21&nav_category=12&nav_id=520378

  „Kad mi je ponuđeno da stupim u slobodnu zidarsku ložu, bio sam mlad čovek koga nisu privlačili ni društvene zabave ni partijsko-politički život. I vrlo sam rado prihvatio priliku da se nađem u društvu ozbiljnih i dobronamernih ljudi, gde bih mogao, možda, i koristiti zemlji i društvu i usavršavati se i podići lično”,“

  http://www.blic.rs/Vesti/Reportaza/181581/Masonski-dosije-Ive-Andrica

  Масончине купују себи мјесто у историји, НАШИМ парама…

 38. Масончине купују себи мјесто у историји, НАШИМ парама… и притом те враћају у доба ТУРСКЕ империје… свака част, а овамо смета неки споменик за ког пола града није ни знало, при том Џукели не смета споменик „мировне мислије“ британске војске у центру БЛ… Мрш ђубре дволично!

 39. Историјске споменике не треба рушити. Они су ту да нас подсјећају и опомињу. Цивилизован народ не руши историјску баштину, ни позитивну, ни негативну. Из обе треба да учи.

 40. anja banja luka, 24.12.2011. 13:47:42
  Ma taman posla Anjice.Nijesam ja to tako ni shvatio.
  I ja samo iznosim svoje misljenje,medjutim nije stvar u tome ko je u pravu a ko nije,jer je to nesto poput price o dvije koze na mostu.Diskusija treba da nas dovede do nekih zakljucaka.Nije dobro ni da si u istom ritmu klimamo glavom kad se radi o bilo kojoj temi.

  buddha, 24.12.2011. 14:30:03
  Nista ti meni ne objasni.Vidim izlaganje u Svajcarskom “Blitz-u“o nekim zidarima kojekudeB-)
  I moje zene djed je bio zidar…i to slobodni…B-)
  O toj temi se svasta pise,medjutim malo ko shvata uopste ko su i sta su ti tzv,“Masoni“ koji su obavijeni “velom tajne“.
  Upoznao sam neke pojedince u Deutsch-landu koji su vukli neko prstenje po rukama sa sestarom i kakvim cekicem,sto je mene(prije nekih desetak godina)alarmiralo.Medjutim ti klinci su u stvari imali svoje udruzenje gdje su(osim sto su se ispijale ogromne kolicine alkohola),pojedini trezveniji pripadnici tog “Unabhangige Jugendverband-a“(kako su sebe nazivali su sricali i neke govorancije,poeziju itd.koje nijesam bas najbolje razumio.
  Imali su urezane inicijale(nije AF)B-),na toj bizuteriji i bili su zainteresovani(kao i ja) za istoriju.
  Sve u svemu,nista.
  Poslije sam upoznao i nekog Belgijanca,koji mi je pricao da tih organizacija ima tamo kao gljiva poslije kise.Mnogi se udruzuju i dosta ih se voli nazivati tzv,zidarima.

  Mnogi znacajniji ljudi na zapadu(naucnici,profesori,glumci,ojevaci) pripadaju nekoj od tih organizacija.Velika vecina njih je bezazlena i sluze prvenstveno da pomazu “prijatelje“ u nevolji.

 41. Божо Чукеранац, 24.12.2011. 10:23:41 [23407]

  „СПОМЕНИЦИ ОКУПАЦИЈЕ!!! СПОМЕНИЦИ ОКУПАЦИОНИМ ВОЈСКАМА!!!
  Јес’ти иш’о у школу? Шта је дволично???
  Наведи ми ЈЕДАН споменик окупационим војскама у ПРАВИМ земљама и националним државама Европе у коју се Кукурику и Вук Манити задње хефте заклињу к’о у Свето писмо!!!“

  Сељачино прије него што тврдиш нешто провјери:

  Нормандија, гробље и споменик њемачким војницима

  http://en.wikipedia.org/wiki/File:German_military_cemetary_normandy_1.JPG

  Русија,
  http://www.sptimes.ru/index.php?action_id=4&photo_id=2478

  Још мало па се едукуј сировино
  http://forum.axishistory.com/viewtopic.php?f=62&t=137504&start=60

 42. Spomenik viteštvu
  Najveći broj istoričara i vojnika smatra da je viteštvo definitivno nestalo sa istorijske pozornice izbijanjem prvog svetskog rata. Masovna upotreba bojnih otrova i mitraljeza odvela je u smrt milione mladih ljudi. Najveći rat u istoriji čovečanstva je ostao zapmaćen kao Veliki rat. Ipak i u toj sveopštoj klanici postojali su primeri viteštva. Jedan od njih je i ovaj spomenik, jedinstveni primer u svetu da je neprijatelj podigao spomenik poraženom protivniku.
  Nakon dva strahovita poraza koja je pretrpela carska austro-ugarska vojska, nemački kajzer Vilhem je rešio da uzme stvar u svoje ruke i baci na kolena malog ali žilavog protivnika. Za zapovednika združenih armija četiri carevine, Nemačke, Austro-Ugarske, Bugarske i Turske posatvio je proslavljenog nemačkog feldmaršala Avgusta fon Makenzena, pobednika svih bitaka na istočnom frontu. Sudbina Kraljevine Srbije je bila zapečaćena.Posle teških borbi srpska vojska se povalči iz Beograda. Nemački feldmaršal je bio zadivljen srčanošću sa kojom se se srpski borci borili iako su mnogi od njih bili stariji od 65 godina. Kao poslednja rezerva ubačeni su u okršaj za spas prestonice. Boreći se do poslednjeg čoveka omogućili su povlačenje ostatku srpske vojske dolinom Morave ka jugu.
  Nemački komadant, dostojan svoje plemićke titule je tada načinio veliki viteški čin poput jednog Saladina. U Košutnjaku je sagradio spomen kosturnicu svojim vojnicima a dvadesetak metara dalje jedan manji spomenik poginulim vojnicima neprijateljske vojske. Kao čovek i oficir ne mogu a da ne pomislim na ovaj veliki viteški čin jednog od najvećih nemačkih generala i o onome što se dogašalo u prvom svetskom ratu svaki put kada prođem pored ovog mauzoleja. Često, u sveopštem ludilu ljudi postaju zveri. Nažalost veliki broj oficira je odavno zaboravio na kodeks časti i viteštva koji je vekovima vladao na bojnom polju.
  Danas, vlasti Beograda obnavljaju spon kosturnicu nemačkim vojnicima odužujući mali deo duga velikom nemačkom generalu koji je jednom prilikom o srpkim vojnicima izjavio: „Borili smo se protiv vojnika iz bajke, koji su se branili besprimernom hrabrošću. Onoga trenutka, kada smo Srbiju osvojili, nas je to bolelo više nego njene saveznice“.

  http://www.trivago.rs/beograd-444550/istorijski-spomenikmemorijal/spomenik-poginulim-ratnicima-iz-i-svetskog-rata-1492991/ocene-o551535

 43. Prvi put cujem za postojanje takvog spomenika u RS, odnosno bivsoj SRBiH, odnosno SFRJ,koji je, dakle, prezivio doba vladavine Kraljevine Jugoslavije cija je vojska potukla okupatorsku austro-ugarsku armadu! Poslije evidentne cinjenice o stradanjima Srba u dobojskom logoru 1915-1917, u logoru u Aradu i drugim stratistima, nije normalno za prosjecan ljudski um podrzavati obiljezja genocidne ideologije na djelu.Takvi nonsensi se , kako izgleda, dogadjaju samo Srbima koji nikako da konacno nauce kljucne lekcije iz istorije! U najmanju ruku bi trebalo traziti plebiscitarno izjasnjavanje gradjana u RS o navedenom pitanju. Politicari ne treba da odlucuju o tome, oni nikada nisu patrioti(parafrazirao sam nobelovca Andrica)!

 44. Čudno da je ova tema uzazvala ovakvo zanimanje.Još čudnije je da izaziva takve podele među diskutantima.

  Ali avaj…čuo sam jednu teoriju po kojoj je aneksija B/H zapravo bio dogovor velikih sila da AU preuzme i napravi red u „crnoj rupi“ Evrope,jer se smatralo da ne može da postoji takva „nazadna zemlja“ u samom dvorištu napredne Evrope.Razmisljajuci o tome,to i nije nemoguće.

  Naravno,ne treba ni sumnjati da sve to nije debelo naplaćeno u prirodnim bogatstvima nase zemlje.

  Eto,istorija se stvarno ponavlja.

 45. Onakav spomenik treba napraviti i srpskom vojniku kao obiljezje da se zna da se borio za Republiku Srpsku i to u parku Mladen Stojanovic a ne kod dzamije i to za milion maraka a ne 25 miliona KM koliko Pantelija i kriminalci zele ukrasti.Sramota je za borce da jos nemamo spomen obiljezje a puna su usta boraca i RS ovih vlastodrzaca jer im RS treba samo kada treba nesto ukrasti a kada je trebalo braniti onda su pobjegli i jos se ponose sa tim.U svakom slucaju spomenik austrougarskom vojniku treba izmjestiti na neko prikladno mjesto jer on predstavlja jedan period istorije a nase vlasti
  neka bude sramota sto srpski vojnik nema svoje obiljezje nasvojoj zemlji.

 46. Naše zemlje, bigeru? Moja zemlja nije i tvoja zemlja. Ti ne živiš na zemlji, ti živiš u kesonu, u „rektoratu“ helikopterskom. Fobijusbanderas čini čuda, ne smije čova ni koraka po zemlji. A, gdje on, i ti u njegovoj dubokoj pozadini. Jeste da su neljudski uslovi, ali ljudski uslovi su samo za ljude..

 47. buddha, 24.12.2011. 15:39:32

  ПИЦОПЕВАЦ! Ја сам одавно схватио да си ти ометен у развоју, али да ћеш ми „подастирати доказе“ о окупационим војницима типа Википедија-трт или „војничко гробље палим њемачким војницима у МинКену!!!:D, или Франкфурту???:-o
  Ти си озбиљно поремећена протува. Што се тиче костурнице „Золдатенима“ под Петроградом, па ред је да их Рује скупе на врпу и закопају. Руси су христијански народ и Бога се једино боје, па кад накокају на буљуке освајача, они их и достојно саране…
  Русија је СИЛА и ИМПЕРИЈА! Исто као и Француска, Енглеска… Па кад се они помлате, они се послије и испоштују. Знају да ће послије рата да тргују, па опет да се побију, и све тако…
  Шта ја уосталом има да тупим зубе са интелигентом као што си ти којем је РАЗЛОГ за подизање споменика војнику геноцида – то што му је прађед био ућеран на силу у аустроугарску војску! Једном Французу НИКАД не би пало на памет да се хвали како му је предак био у њемачкој војсци! Прије би сам себи језик прегриз’о!!!

  И ту долазимо до питања ЗАШТО се окупатори овдје на Балкану понашају као буба-шинтери који су дошли истријебити гамад?! Па због ПОДАНИЧКОГ И КМЕТСКОГ МЕНТАЛИТЕТА који им потхрањује ПРЕЗИР и осјећај надмоћи!!!

  Неки дан сам на своје очи гледао и слушао једног „господина“ добро обученог, са префињеним манирима и говором, рече да је избјегао из Хрватске, како на сва уста хвали и ЗАЗИВА Аустроугарску „да среди стање и дисциплинује багру…“ Човјек забио седамдесет година у гузицу и говори као биједник!!!
  Шта има онда да очекујем од пицопевца као што си ти будхалице?!

  Што се тиче пара, новца, шушки итд…

  КАКВЕ ПАРЕ???x-( Откуд теби паре? Нема пас зашто да те уједе! Колико ти је пореско оптерећење? Гдје зарађујеш толике паре? Племић и земљопосједник – рентијер ниси колико знамо, јер да јеси већ би се похвалио. По чему теби треба дати државне паре? Чиме конкуришеш, како гарантујеш да их нећеш проћерати кроз гузицу? Имаш ли какав „пројекат“? Јел ти Миле ћаћа? Или ујак макар? Шта је по теби држава? Крава музара која ће да скупља царину и акцизу и дијели „лумпенпролетерима национал-социјалист’Ћког правца“ да их поједу и попију?!
  Уааа и Буааа се не продају код власти! Мораш се обратити конкуренцији, даклем – Бак’ру и Церићу усарајво! А онда се скинути и залећи! Добро залећи и раширити гузове, јер се тај пос’о не ради обучен и у рукавицама… Итд…
  Имао бих још штошта да ти опричам, али ме мрзи губити вријеме са „љутим опозиционаром“ и професионалцем ко што си и сам B-) А зашто?

  Па ево, руку дајем, кад би нас којим случајем гуја ујела па Влада РС сутра по поштарима подијелила по 10 000 евра СВАКОМ живом становнику Српске, КОЛИКО ПРЕКОСУТРА би у Фронталу осванули коментари „љуте опозиције“ типа:
  „- Мајку му ћелаву ДИЈЕЛИ НАШЕ ПАРЕ!!!“:D

 48. Ja sam protiv toga. Stavise, treba srusiti i ovo malo sto je ostalo pa zaravnati zemlju. Oni su bili okupatori, nanijeli su mnogo zla nasem narodu (dok su se nasi vojnici borili iskljucivo protiv njihovih VOJNIKA) a pored toga, njihov cukun unuk nas danas na sve nacine blati. Postavili ga da nam sere na glavu i on to nemilice radi. Ma jebo im ja mater austrougarsku svima…

 49. Божо Чукеранац, 25.12.2011. 00:04:36 [23509]

  Сад ми је јасно да си ти тотално неурачунљива особа. Пишеш идиотлуке, и покушаваш бити паметан, приликом замјене теза. Јеси питао гдје још има споменик, нашао сам ти, била то Википедиа или не, можеш провјерити. Од чега ја живим и како живим то тебе не треба занимати, сељоберу. Јадан си ти, да јаднији бити не можеш. Теби треба помоћ, све ове бљувотине што ти пишеш то је вапај за помоћ, не знаш јеси ли пошао, или си отишао, или идеш. То је посљедица инфериорности, стално помињеш неко слуганство, подаништво, такав си ти у животу, обична пушикурача, дорадник Милета и његове екипе. Волио бих да гријешим, али из писања наслућујем да си агресивна пичкица, што је посљедица премлаћивања жене у кући. Јадно Џукело. Држи се твог ментора Емира, пардон Немање, и грчевито држи ту поданичку идеологију.

 50. E tako se to radi.Stavove treba suceljavati,sagledati argumente za protiv i onda donositi odluke i to postovati.
  Problem je sto javnost nema mnogo uticaja na neka zbivanja.
  Vidim da je vecina za potpuno uklanjanje ovakvog spomenika.
  Par pojedinaca je bilo s druge strane za prezervaciju da bi eventualno buduce generacije mogle nesto nauciti,medjutim vecina bi ga sklonila i to treba postovati,kao i njihove argumente.Ja licno bih ipak tako nesto zadrzao i “uvalio“tako nesto blizu katolicke crkve(nekako te svabe idu sa tim)B-)
  Mozda najbolje gore dje je onaj kju klux(samo bez kapuljace) otkrmeljao “mirovnu“krmeljanciju.
  Sad kad se sjetim og dogadjaja,sjetim se one svite svrcera i sibicara koji su se sjatili prodajuci sokove i kiselu vodu(i dan danas pricaju da je bio dobar “pazar“)B-)

  Ali salu na stranu.Ova tema je dobra prilika da se ozbiljno prodiskutuje i angazuje oko peticije zaa postavljanje spomenika koje je ovaj narod zasluzio.
  Predlazem da Frontal to pokrene.U prvom redu za jedan atraktivan spomenik konjanika Petra Pecije preko puta nase crkve.Mislim da taj covjek, koji je pokrenuo Kespoljski ustanak protiv Turaka na najbolji nacin oslikava duh ovog naroda.
  I drugo(ako ne i prvo).Stvarno je sramota da nema spomenika Srpskoj vojsci,koja je stvorila Srpsku.U ovom slucaju predlazem ili trg Krajine ili dio parka iza pozorista.

 51. Kad sam rekao “tako se to radi“,nijesam mislio na pojedince koji izbacuju “zuc“ovdje.
  Nema potrebe za tim.Sve se moze reci i bez koristenja anatomskih “dijelova“ljudskog bica…ili zivotinjskogB-)

 52. оредити ово и чувену скаску о Мусолинијевим градитељским траговима у Риму је смијешно и равно увреди. Италијани се ПОНОСЕ са оно мало своје новије „империјалне“ историје… Ђе се и они уписаше са Енглезима, Французима, Шпанцима…
  Не знам нити једну ПРАВУ државу која је сачувала споменике окупаторској војсци. САМО споменике окупаторских злочина – за наук генерацијам

  Ne znas ti nista, da znas iole ista izvan te kasabe u kojoj ide red uvlacenja Mili, red Radovanu znao bi da su spomenici, bilo u Italiji, bilo u Srbiji, Bosni znak vremena. Naravno, pametna srpska elita okupljena oko Mila i Emira negira sve, negira ucesce Srba medj partizanima a kamoli ove austougare.
  znaci uklanjanje spomenika uklonice i istoriju? nema sta pravi si balvanorevolucionar.Vise balvan nego revolucionar.

 53. buda:
  ад ми је јасно да си ти тотално неурачунљива особа. Пишеш идиотлуке, и покушаваш бити паметан, приликом замјене тез

  pa sta si ti ocekivao, vidis da covjek zivi odlicno od 81e. red komunista red socijalista red fanatika bilo radovanovih bilo milinih..uvijek tu uleti mozda neki komentar, kolumnam savjetovanje predavanje ovakvim bolidima koji su za rusenje spomenika, negiranje srba medj partizanima…na racun zatucanosti naroda zivi kao bubreg u loju branio bi i ti sebe tako:D

 54. Не млатите празну сламу. Аустроугарска је окупирала дио територије Османског царства. Споменик је посвећен томе. Први свјетски рат је дошао послије.

  Па Срби су подигли споменик Француској, а касније је Француска бомбардовала Србију. Сад ће нека будала на Фронталу да предложи рушење тог споменика.

  Има неколико кандидата, видјећемо који ће се први јавити.

 55. Они нису окупирали никаква царства, они су окупирали народ. Окупатор је окупатор и класична је замјена теза прича да неподржавањем једног окупатора величамо другог. То није истина. Ако већ желите да сачувате успомену на то вријеме онда нам требају спомен обиљежја жртвама те војске, хиљадама момака који су били принуђени да оду у ту војску и који се никада нису вратили својим кућама, јер одлазак је био синоним за неповратак. Не постоји народ, осим нас, који поставља споменик окупатору на најновијим трговима, који нема новац да подигне споменик борцима ВРС захваљујући којима постоји, али има новац да рестаурира овако нешто и да поставља исто на једну од најбољих локација у граду. Погледајте шта Словенци раде:

  http://www.pecat.co.rs/2011/12/slovenija-izbrisani-srpski-oslobodioci/

  Избрисали су и ослободиоце који им се из неких нових разлога не допадају!

  Из ових разлога само код нас може да се прими прича да је добро што смо бомбардовани. Овим се само оставља простор да се у будућности допринесе фалсификовању историје, чега смо свједоци и у данашње вријеме, и представи да су Аустријанци били ослободиоци као што неки покушавају да ураде већ сада. Симче, извини! Добровољно сам се јавила као кандидат. Ипак, споменик на који алудираш и овај нису исто. Симболишу различита времена, иако и о томе може да се дискутује. Не можемо све да генерализујемо, овде говоримо о конкретном споменику.

 56. Двојица ОСУЈЕЋЕНИХ,(један од њих је и осунећен):D опасно нашиљених курчића, удружују снаге не били како сјебали Божу, на којег одавно имају пик! Право је питање зашто њима смета Божо и овај на слици Божиног аватара?!
  Зато што су они СВЕ оно што ова двојица папчића нису,а хтјели би бити!
  Божо и Емир – пардон Немања, су и јачи и љепши и паметнији и имају љепше жене и више пара од ове двојице босанских папака!
  Један папчић је Србин почетник а други је бивши србин – такорећи балијица („злизо“; сам себе види као неку сиротињу коју је крава зализала – тако некако, и то говори о психологији истог)!
  Кад сам размишљао, који лик да ставим на аватар а да ШТО ВИШЕ нервира посјетиоце из Сарај-поља, између Карађорђа, Милоша и Милошевића, Ратка и Раше, најјачи лик са „највећим“ B-) потенцијалом за нервирање оних мунђоса који нас очима не могу гледати, а не пуштају нас с миром – јесте управо Емир, пардон Немања!!!
  Ни сањао нисам да ће више нервирати „самопубусане у прси јуначке“ Србе, четнике и почетнике ВИШЕ неголи балијице сарајпољске..
  А нервира јер је бољи, јер је надрастао и Европу а камо ли ову затровану и запишану запиздину и думачу – а то се овдје НЕ ПРАШТА! Не прашта се ни то што не игра по правилима, што је био БОЉИ босанац (док је био)од већине сарајпољских и што је сад БОЉИ Србин од већине „републичко српских“ а поготову србијанских!!!
  Као и Божо:D он нема длаку на језику, па папку каже да је папак и да папак нема ни аргумента ни талента ни воље да ради и напреже мождане вијуге,а ХОЋЕ ТУЂЕ и незарађено и ЗАТО је сиротиња и фукара, а НЕ зато што му „држава“ неда џабану!
  Јер фукара џабану НАРОЧИТО воли да проћерује кроз гузицу!!! 😀

  Један папчић подастире као доказ за своју жељу да овјековјечи спомеником учешће свог прађеда у окупацији СВОГ НАРОДА : Швапски споменик швабама у Швабији!!!:D:D:D
  Па знамо сви да Швабо поштује свог војника био он кајзеров или Хитлеров кољач!

  Други папчић (онај и осујећени и осунећени), оптужује и Емира, пардон Немању, да НЕГИРА!!!:-o учешће Срба у партизанима! Човјек коме су и отац и очева сестра били партизани! B-)А и једно и друго су, као што се зна – СРБИ
  (муслиманске вјере)!
  Једино што му је рахметли бабо био НЕТИПИЧАН муслиман-партизан па се на оптужбе за „национализам“ изјашњавао као „српски националиста“! А и то се у касаби не прашта!!!
  Оно што се на крају крајева УОПШТЕ НЕ ПРАШТА од дембелана и ухљи свих „вјера и закона“ ове запиздине, то је да ни Божо ни Емир, пардон Немања НЕЋЕ да им се склоне с очију и нестану, е да би ухље и папчићи могли с миром да уживају у својим промашеним, узалудним и јаловим животима,без гриже савјести и болног подсјећања на нешто што они НИКАД неће постати! Неће, јер сањају о земљи Дембелији у којој падају печене шеве са неба. Такве земље није било ни за тите, па ни оних пет-шест година амер’Ћких кредита до првог нафтног „лумбарга:D“ седамдесет пете…

  Пушење папанчићи! Полупани сте к’о ускршња јаја, само серете и од муке сами себи гризете реп!!!B-)B-)B-)

 57. Божо Чукеранац, 25.12.2011. 19:20:52 [23554]

  Вау, каква дубокоумна ‘телегенција, суХа памет… Што се мене тиче можеш ти мени само да попушиш курац…

 58. B-)B-)B-)B-)B-)

  Neka ste se tako lijepo ispricali,nego…jope’ cu ja u plocu.
  Od gledanja ne(J)ma selametaB-)

  Ne vidim da iko od moje (ne)slozne brace ista zbori o inicijativi za ove (NASE)spomenike…
  Jos jednom da ponovim;Pecija na konju,spomenik Vojsci Republike Srpske i jos…vidim da je Anja najtrezvenija ovdje i otvori mi oci, pa se lupih po celu tako da me je zaboljelo(svaka cast Anja)…pa j***te… mi,koliko mi je poznato uopste nemamo spomenik posvecen Srpskoj vojsci Kraljevine Jugoslavije!!!!!!
  Pa zar nas nijesu upravo oni prvi oslobodili 1918?!

  Ajmo sad,pokretanje inicijative,peticije,demonstracije i ako treba i uplata novcanih sredstava.

  Ajde Halile,ti ga prvi zalilajB-)

 59. jahac, 26.12.2011. 06:58:54

  “mi,koliko mi je poznato uopste nemamo spomenik posvecen Srpskoj vojsci Kraljevine Jugoslavije!!!!!!
  Pa zar nas nijesu upravo oni prvi oslobodili 1918?!“

  Да, али баш на Фронталу су о Карађорђевићима написане гнусније ставри него што су то накад чиниле усташе, комунисти и ВМРО.

  Још у главама Срба одзвања комунистичка лаж о краљу који је погјегао и однио злато. Још се вјерује есдесовско-удбашким причама да је Алексамдар зајебо Србе оснивајући Југославију.

  Ето због чега нема споменика војсци која створи Југославију и учини да је и Србима преко Дрине главни град Београд и војсци која учини да сви Срби живе у истој држави, док на ту идеју нису дошли будале типа Раше, Слобе Шешеља,Рашковића, Бећковића, Ћосића…(добро смо и прошли колико их је).

 60. “Да, али баш на Фронталу су о Карађорђевићима написане гнусније ставри него што су то накад чиниле усташе, комунисти и ВМРО.“
  Уредниче, мислим на написане коментаре.

 61. Вау, каква дубокоумна ‘телегенција, суХа памет… Што се мене тиче можеш ти мени само да попушиш курац…

  ma ne smeta meni Bozek licno, samo sam primjetio zasto propadamo. Zato sto je jedan isprdak telekutalni kao on neko muzdo u ovoj zemlji. Kad on moze da sklopi tri recenice u koju stavi muslimane, partizane, cetnike, emira, milu, sfrj, austrougarsku, ostaje ti samo da pustis budalu na kraju, jer to ti je brend djelo domacih papaka koji prezivljavaju uvlaceci se u dupe svakom sistemu-kao i idol emir mu, strpaj sve u jedan kos, od kosova pa do 20011, uvrijedi, proseravaj se itd.
  A da ne pricamo da mu nista nije tacno sto pise…

 62. Симо П. Ороз, 26.12.2011. 09:08:32
  Sad si me upec’oB-)
  Medjutim ja licno i dalje stojim iza svojih rijeci da su Kardjordjevici Britanska sluzicnad.Mozda grijesim ali ako se pogleda tok dogadjaja poslije puca i ubistva Obrenovica,te masovna izgibija Serba nakon toga i sta smo dobili nakon svega?Jeste sloboda ali opet…uslovna i poluvazalna.

  Osim toga to je samo obzervacija i misljenje koje sugerise na oprez,medjutim mi i dalje tegljacimo demagogiju umjesto da nesto ucinimo u svojoj blizini.

  Ja uostalom i nijesam spomenuo neki “Royal Highness“ spomenik itd.

  Smatram da ta vojska,koja se zrtvovala i krvarila,obicni ljudi,seljaci i svi oni koji su oslobadjali ovo podrucje od vijekovnog ropstva zasluzuju spomenik.

  I jope……manimo se demagogije,ko je,sta je kad je i SBB/KBB,nego oce biti onog spomenika???????

  zlizo, 26.12.2011. 09:37:55
  Emir ili kako god,moze biti uzor i primjer mnogim ljudima koji sebe smatraju “ponosnim“Serbima.Ucinio je mnogo vise za ovaj narod nego neki “pravi Serbi“Dovoljan mi je film “Zivot je cudo“.Toliko…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *