Бања Лука: Разбијено више криминалних група

БАЊА ЛУКА – Припадници Центра јавне безбједности Бања Лука у првом тромјесечју ове године извели су више акција у којима је идентификовано и разбијено више криминалних група које су дјеловале на подручју овог центра и шире, саопштио је начелник бањалучког ЦЈБ-а Дарко Ћулум. Ћулум је подсјетио да је у акцији "Макси" идентификована и ухапшена организована […]

уторак, 19 априла, 2011 / 15:10

БАЊА ЛУКА – Припадници Центра јавне безбједности Бања Лука у првом тромјесечју ове године извели су више акција у којима је идентификовано и разбијено више криминалних група које су дјеловале на подручју овог центра и шире, саопштио је начелник бањалучког ЦЈБ-а Дарко Ћулум.

Ћулум је подсјетио да је у акцији "Макси" идентификована и ухапшена организована криминална група која се бавила крађом возила, наводећи да су до сада расвијетљене 34 тешке крађе и крађе возила која су отуђена широм БиХ.

"Основано се сумња да је ова група украла 70 аутомобила у протекле двије и по године", истакао је Ћулум прдстављајући данас новинарима резултате рада ЦЈБ Бањалука за прво тромесечје 2011. Он је додао да су у овој акцији учествовали и полицијски службеници из Сарајевског и Херцеговачко-неретванског кантона.

Према Ћулумовим ријечима, у акцији "Регија" усмјереној на сузбијање злоупотреба дрога, идентификоване су двије криминалне групе – једна од седам и друга од 13 лица – које су вршиле набавку и препродају дрога. Након хапшења и криминалистичке обраде, на приједлог тужиоца, одређен је притвор за 17 лица.

Он је навео да су, осим ове акције на сузбијању дрога, проведене и полицијске акције "Кула", "Хоботница", "Транзит", као и стална акција "Плантажа" током које су пронађене три лабораторије за производњу генетски модификоване марихуане, такозваног "сканка". Осим дроге одузета је и сва опрема којом су биле опремљене ове лабораторије.

Ћулум је истакао да је полиција провела и двије веће акције на сузбијању тешких крађа "Каса" и "Стрелац" у којима су идентификоване четири организоване криминалне групе које су вршиле тешке провалне крађе у куће, станове, фирме и апотеке, као и кривотворње новца на подручју Бањалуке, Лакташа, Кнежева, Прњавора , Источног Сарајева и Зенице.

"У овим активностима извршено је 25 претреса, док је у акцији `Стрелац` одузето 700 предмета из кривичних дјела и 4 000 кривотворених кованица у апоенима од по пет КМ укупне вриједности 20.000 КМ", навео је Ћулум, додајући да је у акцији "Каса" расвијетљена и тешка провална крађа у АД "Глас Српске" извршена 2009. године.

Начелник бањалучког ЦЈБ-а рекао је да је до сада укупно расвијетљено 60 кривичних дјела тешких крађа, а полицијски рад по наведеним акцијама и даље се наставља.

Ћулум је додао да су све ове акције проведене у сарадњи и под руководством Окружног тужилаштва Бања Лука.