Бања Лука: Први случај новог грипа?

БАЊА ЛУКА – У Бањoj Луци је регистрована прва особа у Републици Српској за коју се сумња да болује од вируса грипа Х1Н1, односно свинског грипа, изјавио је министар здравља и социјалне заштите Ранко Шкрбић. "У поподневним часовима добили смо информацију да имамо прву особу која је заражена вирусом грипа Х1Н1, односно инфлуенце тима `А`. […]

понедељак, јун 29, 2009 / 15:27

БАЊА ЛУКА – У Бањoj Луци је регистрована прва особа у Републици Српској за коју се сумња да болује од вируса грипа Х1Н1, односно свинског грипа, изјавио је министар здравља и социјалне заштите Ранко Шкрбић.

"У поподневним часовима добили смо информацију да имамо прву особу која је заражена вирусом грипа Х1Н1, односно инфлуенце тима `А`. Ријеч о 24-годишњој дјевојци која је у Бањалуку допутовала из Јужне Америке у посјету породици", рекао је Шкрбић на ванредној конференцији за новинаре у Бањој Луци.

Шкрбић каже да се сумња да је дјевојка заражена, јер је била позитивна на такозвани брзи текст, али да ће се знати да ли је и обољела, након што стигну резултати анализа са института "Торлак" из Београда и референтног лабораторија из Лондона.

Министар је навео да је дјевојка из Јужне Америке допутовала 26. јуна, а да након два дана добила прве блаже симптоме, те је затражила помоћ у Клиничком центру.

Он је рекао да су тестирани и чланови дјевојчине породице, који према првим резултатима, нису заражени али су на посматрању.

Према његовим ријечима, у посљедњих неколико дана било је још неколико особа у Бањој Луци, које су имале симтоме овог грипа, али су брзи тестови били негативни.

Шкрбић је нагласио да нема разлога за панику, јер је ријеч о грипу који изазива мањи проценат смртности, од сезонског.

Он је рекао да је Клинички центар на вријеме набавио довољну количину лијекова, тестова и заштитног материјала и да ће лијечење обољелих, ако их буде, бити бесплатно, без обзира на то да ли имају здравствено осигурање.

"Важно је да грађани на своју руку не узимају никакве лијекове, јер неадекватна употреба може изазвати далеко већу штету, него корист", поручио је Шкрбић и додао да не треба пити антибиотике који у овом случају не помажу.

Помоћник министра здравља и социјалне заштите Амела Лолић рекла је да брзи тестови нису у потпуности поуздани да би се могло 100 одсто тврдити да је дјевојка заиста и заражена.

Начелник Службе за епидемиологију у Институту за заштиту здравља Јања Бојанић додала је да су ове особе за које се сумња да би могле да буду зараћене и даље на посматрању у трајању 10 дана, колико траје инкубација.

Бојанићева је казала да се превентивне мјере највише тичу личне хигијене, прања руку, кашљања у марамицу и провјетравања просторија.

Према њеним ријечима, не треба прилазити могућем обољелом ближе од метар и по, додавши да је вирус врло осјетљив и да га уништавају средства за дезинфекцију, те да не може дуго опстати ван организма.

 

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *