Бања Лука: Посао чека да се владајући нагоде

Дванаест дана накод прекида пете редовне сједнице Скупштине града Бања Лука одборници нису добили обавјештење о термину њеног наставка. Одборник у Скупштини града Бања Лука из редова Партије демократског прогреса, Александар Золак каже да је блокада рада Скупштине града Бања Лука од стране владајуће гарнитуре крајње неодговорна. – Због несугласица у владајућој коалицији највише трпе […]

уторак, март 26, 2013 / 07:29

Дванаест дана накод прекида пете редовне сједнице Скупштине града
Бања Лука одборници нису добили обавјештење о термину њеног наставка.

Одборник у Скупштини града Бања Лука из редова Партије демократског прогреса, Александар Золак каже да је блокада рада Скупштине града Бања Лука од стране владајуће гарнитуре крајње неодговорна.

– Због несугласица у владајућој коалицији највише трпе грађани који су одборнике и градоначелника бирали на изборима. Први квартал текуће године истиче, а готово ништа од планираног у Програму рада Скупштине овај квартал није усвојено – наводи Золак

Он подсјећа да су предвиђени бројни програми које је неопходно усвојити у интересу грађана, као што су Програм једнократних помоћи и стамбеног збрињавања избјеглих и расељених лица, програми финансирања омладинских, културних и спортских активности, програми који се тичу развоја и унапређења села.

– Одборници владајуће коалиције треба грађанима да саопште шта је стварни разлог блокаде рада Скупштине, јер су их грађани бирали – сматра Золак

Одборници Савеза независних социјалдемократа напустили су сједницу Скупштине Града Бања Лука 14. марта ове године, која је након тога прекинута.

Овај потез је услиједио након што није усвојен приједлог одлуке о измјенама и допунама Одлуке о грађевинском земљишту.

Представници опозиције тражили су да се приједлог одлуке о измјенама и допунама Одлуке о грађевинском земљишту повуче са дневног реда јер, како су навели, није у складу са четири закона, али је то одбачено.

За повлачење овог приједлога са сједнице гласало је и десет чланова Комисија за просторно уређење у којој се налазе представници свих политичких странака, и владајућих и опозиционих, али је и поред тога он упућен у скупштинску процедуре гдје на крају није усвојен.

За усвајање ове одлуке гласало је 10 одборника СНСД, један одборник из реда националних мањина те два одборника СП. Одлука није усвојена пошто је против ње гласало 11 одборника опозиције и Ново Грујић из ДНС-а, док је уздржано било пет одборника, три из ДНС-а, али и одборник СНСД-а Душан Чајић те одборник СП-а Милан Милаковић.

Одборници СНСД-а послије тога су напустили скупштинску салу, а с њима су отишли и одборници Социјалистичке партије, те представник националних мањина, па 11 одборника опозиције и четири одборника ДНС-а нису били довољан кворум за наставак сједнице која је аутоматски прекинута.

"Став СНСД-а био је да став градоначелника као предлагача треба да добије потребну скупштинску већину из разлога што смо то схватили као покушај уређења до сада недовољно добро дефинисаних односа у граду када је у питању грађевинарство", казао је тада Душко Рачић, шеф Клуба одборника СНСД-а. Клуб одборника СНСД-а, након консултације са градоначелником, одлучио је да њихов даљи рад у скупштини "нема смисла уколико СНСД, као највећа одборничка група и политичка партија, не може да издејствује позитивно изгласавање одлука иза којих стоји."0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор