Бања Лука: Отворен центар за бесплатну правну помоћ

БАЊА ЛУКА – Министар правде Републике Српске Џерард Селман отворио је Центар за пружање бесплатне правне помоћи у Бањој Луци који ће имати пет канцеларија у сједиштима окружних судова. "Овај центар омогућиће грађанима да своја права остварују пред судовима и другим правосудним инситуцијама, који то до сада нису били у могућности да чине због тешког […]

среда, јул 1, 2009 / 15:34

БАЊА ЛУКА – Министар правде Републике Српске Џерард Селман отворио је Центар за пружање бесплатне правне помоћи у Бањој Луци који ће имати пет канцеларија у сједиштима окружних судова.

"Овај центар омогућиће грађанима да своја права остварују пред судовима и другим правосудним инситуцијама, који то до сада нису били у могућности да чине због тешког социјалног положаја", рекао је Селман.

Он је навео да је Влада планирала да издвоји 1,7 милиона КМ за овај пројекат, али да је тај износ након ребаланса буџета смањен за 300.000 КМ.

"У току сљедеће године са пројекцијом буџета ићи ће се на три милиона КМ за све центре", додао је Селман.

Он је напоменуо да овај пројекат подржава и међународна заједница и захвалио се америчкој организацији УСАИД, која је свесрдно помогла пројекат оснивања центра.

Вршилац дужности директора Центра Сњежана Марјанац рекла је да су прецизно разрађени услови по којима ће грађанима РС бити пружана бесплатна правна помоћ, што значи комплетна помоћ која подразумијева и заступање на суду, све до правоснажности пресуде.

"То су људи који примају социјалну помоћ, старосну или инвалидску пензију, дјеца без родитељског старања и људи у лошој финансијској ситуацији", прецизирала је она.

Сњежана Марјанац је навела да би Центар требало да има 30 запослених у свих пет канцеларија и додала да је у току процедура избора запослених, који би требало да се заврши у законском року од 60 дана.

Отварању Центра присуствовали су представници Народне скупштине и Владе РС, правосудних институција РС и БиХ, међународних и невладиних организација.

Канцеларију Центра за бесплатну правну помоћ данас је отворена и у Добоју. Влада РС покренула је овај пројекат 2006. године.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *