Бања Лука остала без зоолошког врта

Бања Лука, али и цијела Република Српска, остала је без јединог Зоо врта. Његов власник Зоран Сувајац потврдио нам је да су због неразумијевања власти морали затворити тај дио Зоо парка и сада имају проблем гдје да смјесте све животиње.

петак, 20 јула, 2012 / 20:25

Пише Вања Стокић

Зоо парк је у свом саставу имао излетиште, забавни парк, рекреативни парк, угоститељски и трговачки дио и мали Зоо врт. Управа парка се више није могла сама бринути о животињама, због чега је често тражила помоћ од Владе. Помоћ је изостала, а донесени су и закони по којима морају збрињавати угрожене животиње. Све то је довело до гашења јединог Зоо врта на овим просторима.

– Све остало у склопу Зоо парка и даље ради, улаз је слободан и сви могу доћи у обилазак. Има још увијек нешто животињица и увијек ће их бити, али то није више Зоо врт, рекао нам је Зован Сувајац.

Већина животиња је поклоњена, а дио је пуштен у природу, попут срна и лисица. Остаје нерјешено питање вукова и медвједа.

– Још имамо проблем да смјестимо вукове и медвједа, јер су то животиње које се сматрају националним благом и ми смо тражили од много организација и институција помоћ да их негдје смјестимо. Нажалост, помоћ је изостала. Остале животиње су на приватним посједима, неке су пуштене у природу. Има још тих животиња, тај процес ће трајати данима, не може се десити преко ноћи, наводи Сувајац.

Иако се већ дуго говорило о тешком положају Зоо врта, помоћ им нико није понудио.

– Ми смо тим Зоо вртом направили нешто што је јединствено у цијелој РС. Нисмо наишли на разумјевање и помоћ. Имамо јединствену школу у природи и доста тога смо урадили, чинили смо добро граду. Циљна група нам је она која је финансијски најугроженија, младе породице са малом дјецом. Тражили смо помоћ од града, али је нисмо добили, каже власник парка.

У склопу Зоо врта посјетиоци су могли видјети преко 50 врста животња, од магарца, понија, коза и срне, па до ноја, ламе, медвједа, вука и мајмуна. Врт је удомио и напуштену бебу медвједа коју су хранили на флашицу. Дали су му име Момчило, па се то име задржало иако се касније сазнало да је у питању женка.

Цијена улазнице за Зоо врт била је скромних 2КМ.