Бања Лука: Нови приједлог за грб града

Градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић прихватио је приједлог Комисије за избор идејног рјешења изгледа грба града Бањалука – рад дипломираног ликовног умјетника Драшка Бошњака, и упутио га у скупштинску процедуру, потврђено је Срни у Градској управи. Овај приједлог биће разматран у оквиру Нацрта одлуке о измјенама и допунама Статута града Бањалука, који ће се наћи на […]

среда, 19 фебруара, 2014 / 15:48

Градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић прихватио је приједлог Комисије за избор идејног рјешења изгледа грба града Бањалука – рад дипломираног ликовног умјетника Драшка Бошњака, и упутио га у скупштинску процедуру, потврђено је Срни у Градској управи.

Овај приједлог биће разматран у оквиру Нацрта одлуке о измјенама и допунама Статута града Бањалука, који ће се наћи на дневном реду наредне сједнице Скупштине града, а датум одржавања биће познат послије сутрашње сједнице скупштинског Колегијума.

Грб града користи се у двије варијанте – као основни, такозвани мали грб и средњи грб.

Према овом идејном рјешењу, основни грб града је у облику штита на којем доминира плава боја, оивичен је златном траком са визуром Банског двора, у самом врху штита танком линијом означена је визура зграде Градске управе.

Предсједник Комисије Марица Славнић подсјећа да се на јавни конкурс пријавило 47 кандидата, те да је Комисија након анализе, издвојила 17 радова који нису испуњавали формалне услове из конкурса.

Славнићева је рекла да је Комисија извршла анализу и оцјену радова на основу унапријед утврђених критеријума према којима грб мора одражавати историјско, културно и природно насљеђе града Бањалуке.

"Грб мора бити сачињен и описан по правилима хералдике. Облик и форма грба мора да омогућава технику штампања у више боја и да се грб, као симбол може користити за израду плакета, значки, јавних признања, сувенира, те да се мора радити у двије варијанте – основној варијанти такозвани мали грб и проширеној варијанти или службеној средњи грб", појаснила је она.

Након анализе и оцјене приспјелих радова Комисија је као најбољи оцијенила рад аутора Драшка Бошњака.

Уколико Скупштина града усвоји Нацрт одлуке о измјенама и допунама Статута града Бањалука, он ће бити упућен у јавну расправу која ће трајати мјесец дана.0 КОМЕНТАРА

 1. Не знам зашто само ми поштујемо свакакве одлуке свакаквих судова и брже-боље морамо да их проводимо у дјело. До јуче многи кантони у федерацији нису испоштовали ни конститутивност народа, о грбовима и федералној застави и грбу да не говорим.

  Овај предложени грб се мени лично не допада. Требало би бар да се тробојка нађе на истом!

 2. Zato sto se sistematski radi o izbacivanju Srba iz svih mogucih institucija,obiljezja i uopste tzv.“desrbizaciji“ Srba.Naravno,nigdje drugo se ne provodi ovakva medijska i svaka druga kampanja osim u Republici Srpskoj.Ustavni sud je instaliran od strane sluzbi sarajstanskog begluka i radi iskljucivo u njihovom interesu.
  Eto iz kog razloga nama nema buducnosti u ovoj kvazitvorevini.

  http://www.novosti.rs/upload/images/2013//02/22n/reg-grb-3-SPAJANJE.jpg

  http://www.prometej.ba/images/bosanska_krupa.jpg

  http://www.prometej.ba/images/grb_opcina_stari_grad_o_nama.jpg

  http://www.prometej.ba/images/grb_cazin.jpg

  http://www.prometej.ba/images/kupres.gif

  http://bih-x.info/wp-content/uploads/2010/03/Kladanj-grb.png

  https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTuqixNsNvQfefpldItvRzuhTsginWE8fnmFq7pzC1iNI9eRQaS2g

  https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSw1VJNniDFFGQOzKwVsM7k_0ghGsenXBsnnbOV3tOQHhK6yvXN

  http://img.webme.com/pic/p/prud/prud.grb0.jpg

 3. jahac, 20.02.2014. 01:01:04 [104913]
  Zato sto se sistematski radi o izbacivanju Srba iz svih mogucih institucija,obiljezja i uopste tzv.“desrbizaciji“ Srba.

  Буаххахахаха!!! Све су турци нам криви, нигдје наше кривице нема. И то се све догађа за вријеме Чувара и чуварчића…

  Смијешно!

 4. buddha, 20.02.2014. 11:16:24

  Cuvari i cuvarcici su bili i oni prije isto kao ovi sada.
  Da se radi o sistematskom,mic po mic sistemu koji se provodi na duze staze meni ja bilo davno jasno a ja nijesam optuzio Muslimane kao Muslimane nego sistem ludjacke kosulje u koji su nas upakovali silom prilika prije dvadeset i kusur godina.

  Hoces da kazes da se zakoni i sudstvo ne namece i da svaka odluka nije “izvagana“ od strane “specijalnih izaslanika“,evrokomisija,k**ca,p**ca…?Ako tako mislis,onda te moram razocarati.Ti i ja i uopste narod ni njegovi predstavnici se sustinski ne pitaju mnogo…

  Nije mi cilj da branim ove crvendace koji su sada na vlasti,(koji su mogli ako nista drugo,sto Anja kaze da insistiranju na trobojci) ali ne mogu da jednostrano da dajem podrsku onim koji su imali svoje sanse a isto tako su(osim podmirenja licnih potreba)malo ili nista ucinili u periodu poslije rata.

  Za mene licno,SNSD,kao i SDS politika i kompromitovani ljudi i karijeristi koji su oznacili posljeratni period su potrosene price.
  Zato moj izbor lezi u Dverima koje su zasad josu uvijek u fazi osnivanja jer jedino oni su dosada i zasada pokazali da se bore iskljucivo za domace interese,tj.naroda koji zivi ovdje i stranka koja ima otklon i od (uslovno receno) “lijevih“ i od “desnih“.

  Ukoliko nastave sa takvim programom,smatram da im je uspjeh na podrucju Republike Srpske zagarantovan.

 5. И мени су коцкице прво уочено. Извињавам се аутору што коментаришем рад, али свакако без коцкица и са бар заставом која би требало да буде уочљива, не дискретна.

  Ако смо већ приступили, само ми, поштовању свега и свачега, то би биле моје примједбе. Надам се да ће у расправи да се дође до бољег рјешења.

 6. Круна цара Фрање „виси“!? Што се тиче усамљеног љиљана, у доњој половини контуре, ништа спорно; то је било и на Твртковом грбу. У суштини није лоше све што је „испод“ чисте шаховнице и букета љиљана, имајући у види градске кадрове које ће представљати. Може проћи, важно је да нема српских обиљежја.